România are gaze, dar amânăm exploatarea lor. Dacă nu atragem investitori pentru exploatarea resurselor din Marea Neagră, dependența de importurile de gaze naturale va ajunge la 53% până în 2030, arată un studiu realizat de PwC pentru Federaţia Patronală Petrol şi Gaze. Vorbim cu Ionuț Purică, expert în energie, despre perspectivele de viitor și dacă am ratat start-ul la exploatarea gazelor offshore. Până atunci, Adi, cu minatul cripto cum stăm?

Vremurile disperate pot cere măsuri disperate. Vorbesc despre un scenariu în care Rusia urmează exemplul El Salvador și adoptă Bitcoin drept metodă oficială de plată. De ce ar face asta după toate discuțiile contra reglementării pieței cripto? Nu prea are de ales din cauza sancțiunilor aplicate de occident și din cauza eliminării din SWIFT. Operațiunea ar putea fi desfășurată în secret, spune autorul și profesorul de finanțe Nik Bathia. Ce implică reglementarea pieței în Rusia și ce impact poate avea asupra economiei mondiale? Afli imediat aici, la „Ce câștig azi?”.

Energia s-a scumpit, iar companiile văd oportunitatea din asta. Din ce în ce mai multe vor să investească în proiecte pentru producerea energiei electrice. 600 de milioane de euro se vor duce în total către aceste investiții, asta prin PNRR. Vedem câte companii sunt atrase să investească și cum trebuie să procedeze cu Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Roman Abramovich, acuzat că a fraudat statul cu 2,7 miliarde de dolari. BBC spune ca magnatul a cumpărat cea mai mare companie petrolieră a Rusiei cu numai 250 de milioane, în 1995, după o licitație trucată. Și a cedat-o un deceniu mai târziu, pentru 13 miliarde. De 52 de ori mai mult! Informația BBC a fost confirmată de Yuri Skuratov, fostul procuror general rus. Acesta susține că avea probe pentru a-l acționa în justiție pe Abramovich, dar Boris Elțîn a hotărât să mute toate documentele la Kremlin și l-a compromis pe Skuratov cu o casetă video cu conținut sexual.

Și unii oligarhi ucraineni sunt aliați ai lui Putin. Viktor Medvedciuk, spre exemplu, a profitat la maxim de conflictul Rusia-Ucraina. Cum? Odată cu invazia rusă, a scăpat de arestul la domiciliu. El deține un palat, încă nefinalizat, un peron privat, un vagon de tren privat, toate datorită lui Putin.

Pericolul a trecut, cel puțin pentru moment. Minerii din protocoalele PoW își pot continua liniștiți activitatea până în 2025. Asta reiese din votul favorabil de luni al Comitetului Economic din Parlamentul European asupra MiCA, proiectul legislativ de reglementare al piței cripto. Discuția a devenit controversată în momentul în care o frază ce odată aprobată avea să oprească definitiv munca minerilor de cripto s-a infiltrat în varianta finală a proiectului.

După ce am scăpat ca prin urechile acului, acum ne putem gândi din nou la investiții. Dar ce este mai profitabil? Este un moment bună să cumpărăm Bitocin? Sau rămânem în continuare la aur? În ultimele 7 zile lichiditatea acordată în Bitcoin a crescut cu 320%, iar peste 54.000 de monede au fost retrase din cripto-exchangeuri. Un semn clar că holderii reapar în piață.

De partea cealaltă preţul aurului s-a apreciat cu 4,4% de la începutul anului și a atins un nivel record. Rusia este al treilea exportator mondial de aur şi principalul partener al Elveţiei pentru comerţul cu acest metal iar creșterea inflației duce la o cerere mare de aur. Dovada sunt vânzările metalului prețios care au crescut cu 40% în primele 2 luni din 2022.