Ne confruntăm cu un val de “alarme false”. Dar, când intervine frica, ele devin reale. Cozile de la benzinării sau rafturile de ulei… goale sunt realitatea de acum.

Totul pe fondul unor zvonuri alarmiste răspândinte în media, care au provocat iluzia unor scumpiri accelerate și au determinat oamenii să cumpere în exces. La ce s-a ajuns? Un litru de ulei costă și 19 lei, în unele magazine. Soluția? Dacă e de floarea-soarelui, îl luăm în rate. Dar vorbim puțin mai târziu despre asta.

Investiții egal putere. Deci, stabilitate într-o perioadă marcată de conflictul Rusia-Ucraina. Cum facem ca România să devină stabilă din punct de vedere financiar sau mai bine zis cine ne-ar putea da o mână de ajutor? Potențial în business avem, de exemplu, în relația cu Statele Unite, mai trebuie doar să trecem la fapte concrete. Din primele 10 cele mai mari companii din America, 6 fac afaceri în țara noastră. Investițiile se ridică la 6,2 miliarde de euro într-un singur an. Cum accelerăm motorul de business al României vezi imediat.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

În vreme de conflict, Inteligența Artificială e un aliat important. Ucrainenii o folosesc pentru a lupta împotriva invaziei rusești. Cum? Cu ajutorul americanilor de la Clearview AI, care le-au pus la dispoziție platforma de recunoaștere facială pe care au dezvoltat-o.

Cine spune că au dispărut pentru totdeauna? Mamuții ar putea să se plimbe din nou printre noi într-un viitor apropiat. Cum? Prin intermediul blockchainului. Charles Hoskinson colaborează cu Colossal, o companie texană de biotehnologie. Care, pentru asta, a strâns 75 de milioane de dolari de la investitori.

De la mamuți la cai. Cei mai scumpi cai ai Angliei. Festivalul Celtenham, cea mai mare competiție de cai din Marea Britanie adună și cei mai bogați oameni din regat. Printre ei și JP McManus, care a cumpărat un cal cu 570.000 de lire. Dar, vedem mai târziu.

Dependența României de gazul rusesc ar putea fi redusă sau chiar eliminată. Cum? Dacă începem exploatarea zăcământului Neptun Deep din Marea Neagră, estimat la 100 de miliarde de metri cubi. Ce ne împiedică? Actuala Lege Offshore. Discutăm subiectul mai târziu cu Gabriel Biriș, avocat de business.

Turismul, între pandemie și război. Piaţa rusească şi cea ucraineană sunt două surse importante pentru destinaţiile turistice europene. Iar agenţiile de turism se aşteaptă la o creştere a preţurilor vacanţelor. Hotelurile și companiile din Europa încă resimt efectele pandemiei. Iar izbucnirea conflictului din Ucraina pune o şi mai mare presiune pe bugetul acestora.

Avem o creștere de 55% în ultimii doi ani la Bursa de la București, dar investițiile la bursă sunt influențate de conflictul de la granița României. Cum facem profit și ce companii alegem pentru investiții smart, afli la „Ce câștig azi?”.