Blockchain-ul aduce vești bune României. Digitalizarea instituțiilor publice va fi posibilă, în sfârșit! Cu ajutorul companiei Elrond Networks, fondată de frații Mincu din Sibiu, și al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică. Organizațiile lucrează la o platformă de NFT-uri prin care digitalizează și scalează sistemul românesc de acces, transfer și stocare al informațiilor din documentele oficiale, certificări și alte acte. Și asta nu este tot! Infrastructura blockchain-ului Elrond este una cu emisii negative de carbon, ceea ce le permite să modernizeze și să scaleze sistemul dinamic de nume DNS și TLD. Sunt cu Andreea, tu ce informații ne aduci azi?

Cea mai mare companie de la bursa locală, OMV Petrom – cu o capitalizare de 26 de miliarde de lei, vrea să le propună acționarilor un dividend special de 0,045 lei pe acțiune, echivalentul unui randament de 10%, scrie ZF. Un dividend brut special de 0,045 lei înseamnă o repartizare de circa 2,6 miliarde de lei. Anterior, compania a mai plătit către acționari dividende în valoare de 2 miliarde de lei. Dezbatem subiectul, imediat, la „Ce câștig azi?”.

Cum va arăta majorarea dobânzii cheie de către FED? În ce măsură trebuie să luăm în considerare un uragan economic? Și cât va mai persista inflația? Acestea sunt cele mai mari semne de întrebare pentru care investitorii caută răspunsuri. De la începutul anului indicele S and P 500 a avut parte de o corecție de peste 20%. Un semn clar de intrare în bear market. Din 1946 scăderea medie a pieței a fost de aproximativ 29% pe bursele americane, iar cea mai mare scădere a fost înregistrată în 2007 cu un minus de 56,8%.

Titlurile zilei

TIKTOK BLOCAT ÎN SUA
DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ

În primele 4 luni ale anului datoria externă a României a scăzut cu 66 de milioane de euro, până la 134,5 mld. de euro. Datoria externă pe termen lung a însumat 94,3 miliarde euro la 30 aprilie 2022, aproximativ 70,2% din totalul datoriei externe și în scădere cu 2,8% faţă de 31 decembrie 2021. Cât despre rata de acoperire a datoriei externe, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare ale BNR la 30 aprilie 2022 a fost de 78,4%, comparativ cu 81,9% la 31 decembrie 2021, potrivit unei analize Forbes.

Fabricile europene de produse chimice, îngrăşăminte, oţel şi alte bu­nuri se află sub presiune pe fondul escaladării tensiunilor cu Rusia. După ce decenii la rând industria euro­peană a depins de Rusia pentru li­vrări de petrol şi gaze naturale low-cost pentru a-şi menţine fabricile opera­ţionale, unii producători îşi închid porţile în faţa concurenţei din SUA, Orientul Mijlo­ciu şi alte regiuni unde costurile cu energia sunt mult sub cele din Europa. Preţurile gazelor naturale sunt acum de aproape trei ori mai mari în Europa comparativ cu SUA, spre exemplu.

Bursa de Valori București are în 2022 o scădere de 7,6% prin prisma indicelui BET și minus 1,2% cu tot cu dividende, potrivit ZF. Purcari, TeraPlast și BRD au cele mai mari deprecieri de la începutul anului. Capitalizarea segmentului principal este de 200 de miliarde de lei şi include 83 de societăţi listate. Spre comparaţie, la finalul anului trecut aceasta era de 229 de miliarde de lei, la 82 de emitenţi. Ceea ce înseamnă că în 2022 a scăzut cu circa 30 de miliarde de lei sau cu 12,6%.

Activele celor mai mari 10 bănci au depășit 550 de miliarde de lei anul trecut, scrie ZF, pe când activele întregului sistem bancar ajuns la 640 de miliarde de lei, în creștere cu 14% față de 2020. Topul celor mai mari bănci după active în 2021 este condus de Banca Transilvania – lider din 2018 – cu active de 125 de miliarde de lei, urmată de BCR – cu 89 de miliarde și BRD – cu 67 miliarde de lei.

Piețele imobiliare din Statele Unite și Europa asistă la o tendință de scădere a prețurilor odată cu diminuarea numărului de cumpărători, spune David Steinbach, director de investiții la Hines, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din lume. Prețurile au scăzut cu aproximativ 5 până la 10%, comparativ cu anul trecut. O serie de majorări de dobânzi operate de multe dintre marile bănci centrale ale lumii au stagnat creşterea rapidă a preţurilor locuinţelor la nivel mondial, însă deşi urcuşul pieţelor rezidenţiale se va tempera, experţii au mai multe motive de relativ optimism că scăderile viitoare de preţuri nu vor fi la fel de dramatice precum cele înregistrate după criza financiară din anii 2008-2009, potrivit Financial Times.