Ce calcule fac analiștii financiar-bancari pentru economia anului 2022: inflație între 8 și 10% până la final de an – spun jumătate dintre ei. 35% se așteaptă la o inflație de două cifre. Prețurile la energia electrică și gaze naturale, urmate de creșterea prețurilor pentru materii prime formează, pentru experți, tabloul inflaționist al anului. 62% dintre analişti spun că există un risc moderat pentru a intra în stagflație. 27% văd un risc major. Cei mai mulți dintre ei se aşteaptă ca în 2022 creşterea economică să nu depăşească 4%. Jumătate pariază pe un avans de 2-4%, iar 38% sunt mai pesimişti şi estimează o creștere a PIB-ului de doar 0-2%. Ce rată de politică monentară prognozează Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari din România până la finalul anului, la ce nivel vor ajunge titlurile de stat pe 10 ani, dar și ce impact economic are conflictul din Ucraina, analizăm astăzi la Ce Câștig Azi.

Draftul proiectului de lege offshore circulă deja în spațiul public. Proiectul urmează să fie semnat de liderii coaliției de guvernare și depus în Parlament. Producătorii de gaze încă fac calcule, analizează propunerile, dar lucrurile sunt spre bine, spune Federația Patronală de Petrol și Gaze. Impozitarea suplimentară nu a fost eliminată, dar taxarea va fi calculată diferit. Statul va câștiga 60% din beneficiile gazului din Marea Neagră. Companiile, 40%. Acces prioritar la gazele extrase vor avea statul și companiile românești, surplusul poate merge la export, spune Marcel Ciolacu. Discutăm pe larg propunerile pentru modificarea legii offshore puțin mai tîrziu, la Ce Câștig Azi.

Adio birou! La job, dar la distanță. O viață. OVES Enterprise, dezvoltator de software din Cluj, cu afaceri de 14 mil. lei în 2021, le permite angajaților să lucreze remote pe viață. Compania spune că ar fi prima din România care oferă acest beneficiu.”Atât timp cât proiectele sunt livrate la timp, contează mai puțin locul de unde lucrăm. Suntem concentrați pe ce livrăm, nu de unde anume livrăm”, spune Mihai Filip, CEO-ul companiei. În prezent, cei mai mulți dintre colaboratorii lor lucrează de la distanță. La birou vin aproximativ 5% și sunt, în mare parte, din managementul companiei. Circa 10% lucrează hibrid, iar restul full remote. 5 angajați români s-au mutat de tot în Spania, 2 în Sudul Franței și 2 în SUA.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Transparenţă incompletă şi doar pentru cine vrea. Până în primăvara lui 2022. În trecut, un secret bine păzit pentru marile companii listate la BVB este astăzi la un click distanță pentru oricine are o conexiune la internet, chiar dacă este sau nu investitor: ce salariu are directorul general, directorul financiar, orice director din companie. A fost nevoie ca aceste companii, la care sunt acţionari milioane de români prin fondurile de pensii Pilon II, să fie forţate de o directivă europeană pentru a face pasul normal spre transparentizare. Cât câştigă CEO-ul BRD? François Bloch a avut un salariu brut anual de 2,1 mil. lei, adică 36.000 de euro pe lună în 2021, la care s-au adăugat beneficii de 763.000 de lei, scrie Business Magazin. Urmează şi cei care administrează banii de pensie ai românilor?

Te tentează o călătorie extraterestră? Încă nu îți pot oferi asta, dar am o propunere oarecum similară pentru tine: Socotra, insula extraterestră din Yemen. Plante pe care nu le-ai văzut pe nicăieri, tot felul de plaje cu nisip alb și fin, o mare turcoaz, peșteri ciudate, puţini turişti și multă liniște. Cât costă o vacanță în cel mai straniu loc de pe Pământ? De la 2.200 de euro în sus, de persoană. Sună bine? Călătorim împreună până acolo aici, la Ce Câștig Azi. Adrian, tu unde vrei să călătorești extraterestru?

China National Offshore Oil Corporation, cel mai mare producător chinez de petrol și gaze offshore, pregăteşte ieşirea din UK, SUA şi Canada, de teama sancțiunilor, spun surse citate de Reuters. 15 mld. de euro a investitit compania chineză de stat când a început exploatarea în cele trei țări, după achiziția companiei canadiene Nexen în urmă cu mai puțin de 10 ani. Acum, China pare pregătită să se auto-izoleze de dragul liderului de la Kremlin. Statele Unite au amenințat China cu sancțiuni dacă va susține Rusia în demersul de evitare a sancțiunilor occidentale.

Cu războiul la graniță, am bătut recordul pe piaţa valutară, în martie. Volumul tranzacţiilor valutare a depăşit 2,3 mld. euro, maximul ultimilor 13 ani. Cursul valutar a rămas totuși sub 4,95 lei/euro, iar rezervele valutare au încheiat T1/2022 la 40,1 milirde de euro. Un nivel mai ridicat al tranzacţiilor valutare, de 2,57 mld. euro, a fost în octombrie 2008, când semnele crizei financiare precedente începeau să-şi facă simţită prezenţa pe piaţa ro¬mânească.

Fanii Tesla au propagat o știre falsă conform căreia compania condusă de Elon Musk va achiziționa o mică firmă care minează litiu. Drept rezultat, prețul acțiunilor Lithium Corporation a crescut cu 250%. Deciziile pe care le ia cel mai bogat om al lumii influențează puternic piețele financiare. Mai puternic pare să fie efectul fake news-urilor, mai ales când există și un sâmbure de adevăr. Musk a vorbit recent despre interesul companiei sale de a investi în domeniul minării de litiu.