Salut, ești la Ce Câștig Azi!

Atenţie: vin întrebările de și de la antreprenori. Există un optimism bun, firmele româneşti sunt mai bine pregătite pentru o nouă criză şi fiecare antreprenor încearcă să navigheze prin această nouă furtună cu care nu s-a mai confruntat, cel puţin din perspectiva războiului din Ucraina, care a aruncat toată lumea în aer, scrie Cristian Hostiuc, director-editorial la Ziarul Financiar Dar dincolo de acest optimism care se vede – în T1 economia României a avut o creştere economică de 6,5% faţă de T1/2021 -, în discuţii încep să apară întrebări în spatele cărora se aliază din ce în ce mai mulţi antreprenori: De ce gazul a crescut aşa de mult dacă noi avem gaze? De ce cresc dobânzile atât de mult? Ce face guvernul cu banii din taxele şi impozitele pe care eu le plătesc? De ce eu sunt controlat şi multinaţionalele nu? De ce Orban îşi apără ţara, iar ai noştri nu? În spatele liniștii, se acumulează întrebări pentru care nu s-au dat explicaţii/răspunsuri. Ți le dăm noi împreună cu Fini aici, la Ce Câștig Azi.

Care este adevăratul nivel al inflației? Datele INS indică 14,5% pe mai, dar ea se află între indicele de creştere a preţurilor şi indicele preţurilor producţiei industriale. În România este, deci, între 14 şi 47%. Inflaţia reală din România este, acum, de 20 şi ceva la sută, estimează Steen Jakobsen, directorul de investiţii al Saxo Bank. Mai afectați sunt cei cu venituri mici. Ușor avantajați sunt cei care au credite, câtă vreme inflația rămâne mai mare decât dobânda. Până în 2026 nu vom vedea o scădere a inflației, crede Jakobsen. Va fi atât de lung actualul ciclu inflaționist? Și ce îl va întrerupe? Discutăm în câteva momente. Începem!

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Societăţile listate pe piaţa secundară AeRO a Bursei de Valori Bucureşti se tranzacţionează la multipli de profitabilitate cu peste 50% mai mari faţă de multiplii agregaţi asociaţi pieţei reglementate, scrie ZF. Dacă valoarea multiplului PER agregată pentru piaţa principală este 15, media PER pentru piaţa AeRO este 23,5. Asta înseamnă că emi­tenţii de pe piaţa secundară sunt evaluaţi de investi­tori la o primă de 56,7% faţă de cei de pe segmentul principal.

Exporturile de cereale din Ucraina prin Polonia şi România se confruntă cu blocaje. Ucraina a stabilit două rute pentru a exporta cereale prin Polonia şi România pentru a evita o criză alimentară globală, dar există blocaje care au încetinit lanţul de aprovizionare, spune ministrul adjunct de externe al Kievului, Dmytro Senik, citat de Reuters.

Singura certitudine este incer­titu­dinea, este ideea care se desprinde din modul în care companiile din producţia de materiale de construcţii şi-au conturat pers­pectivele pentru al doilea semestru din 2022. După ce ultimul an şi jumătate a purtat firmele într-un carusel al scumpirilor, al lipsei de materie primă şi al fluctuaţiilor de cerere, acum imprevizibilul pare să dicteze atmosfera de business pentru următoarele şase luni, scrie ZF. Proiectele publice ar putea fi salvarea construcţiilor, un sector cu o valoare de peste 130 de miliarde de lei, din care materialele de construcţii reprezintă circa o treime, însă punerea lor în practică depinde de mulţi factori, unul dintre cei mai importanţi fiind resursa umană, deficitară în acest moment.

Inflația din Statele Unite a ajuns la 8,6% în luna mai, iar predicțiile economiștilor americani cu privire la politica monetară a FED încep să se schimbe. Rezerva Federală este așteptată să majoreze miercuri dobânda de referință cu jumătate de punct procentual, măsură care va fi repetată luna viitoare. Analiștii Goldman Sachs merg în continuare pe majorarea de 0,5%, dar cei de la Barclays și Jefferies includ în estimările lor și o majorare de 0,75 de puncte procentuale.

Digitalizarea continuă și după ridicarea restricțiilor, spun reprezentanții companiilor care au participat la DevTalks 2022. Cele mai căutate sunt tehnologiile care oferă scalabilitate și creșterea productivității – adică cele de tip cloud sau machine learning.

Este puțin probabil ca Vestul să poată renunța în următorii ani la resursele rusești, a spus Vladimir Putin în timpul unei întâlniri cu tinerii antreprenori ruși. Deși Europa a pus un embargo parțial pe petrolul rusesc, Kremlinul ar putea câștiga din majorările de prețuri. Estimările arată că Rusia va încasa până la finalul anului 285 de mld.$ din exporturile de petrol și gaze. Sau cu 20% mai mult decât în 2021.