Războiul, o iarnă de raţionalizare a energiei, o recesiune viitoare care ar putea dura mai mult decât oricare alta din America, plus noi majorări de dobânzi. Criza energiei din Europa a lăsat puţine businessuri neatinse, unele industrii, cum ar fi cea metalurgică, cu un consum ridicat de energie, îşi închid din fabrici, iar analiştii şi executivii se întreabă dacă acestea se vor mai redeschide vreodată. Întrebarea este dacă durerea actuală este una temporară, sau marchează începutul unei noi ere a dezindustrializării în Europa. Cum va trece Europa peste aceste tensiuni nu este sigur, iar investitorii nu sunt dispuşi să rămână pentru a afla, scrie Bloomberg. Administratorii de active au retras 83 miliarde dolari din fondurile de acţiuni în ultimele şase luni.

BVB deschide ședința de tranzacționare de astăzi cu o dinamică pozitivă. La deschiderea de azi, BET, indicele de referinţă al bursei locale, era pe plus cu 0,17%. Raportul financiar al Agroland arată un plus de 87% în primul semestru al acestui an. Bursele au închis pe plus ședința de ieri, pentru a doua zi consecutiv. Atât în Europa, SUA cât și pe plan local. Cum interpretăm aceste cifre dacă ne uităm la contextul economic actual și cum arată interesul investitorilor față de zona de Agri, în această perioadă, discutăm în câteva minute. Începem!

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, merge săptămâna aceasta la Bruxelles să obţină bani pentru reabilitarea şi îmbunătăţirea infrastructurii de irigaţii, care reprezintă cea mai mare pro­blemă a agriculturii în prezent, prin renegocierea PNRR. Iniţial, România a cerut 6,5 miliarde de euro pentru irigaţii, dar suma nu a fost aprobată, iar Boloş a mai încercat de câteva ori reintroducerea acestor bani în PNRR. Oficialii de la Bruxelles precizau că renegocierea se poate face doar în condiţii excepţionale, cum ar fi, spre exemplu, dezastre naturale de dimensiuni istorice. Iar România mizează pe seceta istorică din 2020 şi pe seceta acută din acest an.

Titlurile zilei

ECOFIN APROBĂ PLANUL BUGETAR STRUCTURAL
GOOGLE INVESTEȘTE ÎN ANTHROPIC
CE CÂȘTIGI LA DAVOS?
ROMÂNIA CÂȘTIGĂ ARBITRAJUL DE LA WASHINGTON
COMPANIILE SUNT PRUDENTE ÎN 2025
ANRSPS LIMITEAZĂ DREPTUL DE PREEMPȚIUNE

Centrul de tehnologie al Deutsche Bank din România ar putea deveni „inima“ eforturilor de dezvoltare a serviciilor financiare inovative ale gigantului german la nivel global, în condiţiile în care inginerii şi specialiştii IT de pe plan local sunt foarte bine pregătiţi tehnic, dar şi foarte creativi, spune Bernd Leukert, head of technology, data and innovation la Deutsche Bank pentru ZF. În prezent, la DB Global Technology lucrează peste 1.200 de specialişti IT, iar soluţiile şi serviciile dezvoltate de ei sunt folosite în cadrul sucursalelor Deutsche Bank din peste 150 de ţări.

Echipa din spatele Ethereum Proof of Work confirmă că mainnet-ul va fi lansat la 24 de ore de la Merge. Ce înseamnă asta? Mecanismul de consens proof of work rămâne operațional, iar minerii își vor putea continua activitatea cu noul token ETHW. Ora exactă a lansării va fi anunțată cu o oră înainte de începerea numărătoarei invesre, împreună cu informațiile despre noduri, noile explorere și codul final pe care se va baza noul chain

Zvonurile apărute în presă despre Tinmar Energy, care ar vrea să iasă de pe piața reglementată și să nu mai furnizeze energie clienților acoperiți de plafonări, sunt infirmate de către companie. Augustin Oancea, cel care controlează Tinmar, spune pentru Aleph Business că informațiile sunt complet false. „Titlurile senzaţionale fabricate pentru a creşte numărul de cititori sau pentru a denigra imaginea și numele societăţii noastre sunt total eronate și vădit rău voitoare”, se arată într-un comunicat al companiei.

Comerţul, producţia şi serviciile sunt cele mai creditate sectoare din portofoliul corpo­rate al Băncii Transilvania. Soldul cumu­lat al împru­muturilor acordate pentru cele trei do­menii ajunge la sfârşitul primului semes­tru din acest an până la 13 mld. lei, în creştere cu 12% faţă de nivelul de la finalul anului 2021. Volumul finanţărilor acordate de Banca Transilvania pentru comerţ, producţie şi ser­vicii reprezintă circa 20% din totalul soldului creditelor nete ale băncii.

Retailerul alimentar Profi Rom Food susţine că este cel mai mare angajator privat din economie, pentru că are „aproape 27.000 de angajaţi“. Reacţia vine după ce ZF a scris că retailerul alimentar Kaufland este cel mai mare angajator privat din economie, cu aproape 18.000 de angajaţi, conform Inspecţiei Muncii. Profi declară circa 15.800 de angajaţi la Inspecţia Muncii, însă responsabilitatea pentru ceilalţi 11.000 de angajaţi este transferată către cele 800 de magazine-partener Profi.