România pierde încă un tren: Compania de transport feroviar de călători Astra Trans Carpatic deţine în flota sa un tren care circulă pe ruta Bucureşti – Arad şi poate atinge o viteză de 200 km pe oră. Dar infrastructura nu îi permite să poată circula atât de repede. Alții reușesc să accelereze în loc să pună frână: Japonia are cel mai rapid tren din lume. Ajunge la o viteză de 602 de kilometri pe oră. Infrastructura feroviară de la noi a fost proiectată pentru a se putea circula cu 86 km pe oră în medie.
Advertisment
Dar, în realitate viteza scade considerabil. Opt studenți români, însă, nu așteaptă pe peron. Inovează și ajung chiar în..spațiu. Au plecat în Portugalia să lanseze racheta Eva, într-o competiţie cu 400 de participanţi din toată Europa. Despre ce este vorba, afli în curând la „Ce câștig azi?”.
Deși suntem din nou în impas din cauza pandemiei, vin vești bune de la Fondul Monetar Internațional. Economia României ar urma să crească în acest an cu 7%, față de o majorare de 6% cât estima în primăvară. În Uniunea Europeană, în top se află Irlanda cu un procent de 13% și Estonia cu 8,5%. Pentru anul viitor, în schimb, creșterea economică a țării e de sub 5%. Dezbatem subiectul mai târziu cu specialiștii. Pe de altă parte, ce ne-ar mai putea pune o bulină albă pe lista țărilor civilizate din Uniune, sunt planificarea și siguranța financiară, de care tinerii, cei cu vârste între 16 și 24 de ani, sunt interesați. 23% dintre ei au asigurare de viață și 50% ar opta pentru o asigurare de viață cu spitalizare provocată de boală sau accident. Ce alte interese mai au tinerii din generația Z, afli la “Ce câștig azi?”