Războiului din Ucraina scade drastic optimismul şefilor de companii: 54% dintre directorii generali din România se aşteaptă la o încetinire a creşterii economice, nivel dublu faţă de ponderea raportată la începutul anului. Procentul celor care mizează pe o accelerare a creşterii economice a scăzut la 34%, de la 59% în ianuarie, arată un sondaj PwC România. Doar 20% dintre șefii de companii de la noi se declară foarte sau extrem de încrezători în posibilitatea de majorare a cifrei de afaceri, procent în scădere de la 54% în ianuarie 2022. Volatilitatea macroeconomică rămâne cea mai mare ameninţare în opinia liderilor de afaceri din România. Pe locul doi sunt conflictele geopolitice, care includ disputele legate de resurse şi comerţ, terorism sau violenţă interstatală. Ponderea directorilor generali care sunt foarte sau extrem de îngrijoraţi de acest pericol s-a dublat și a ajuns la 43%. Ce au învăţat liderii de afaceri în aceşti ani, care sunt dependenţele critice cărora trebuie să le găsească răspunsuri rapide, aflăm împreună la Ce Câștig Azi. Sunt cu Adrian.

Dacă ne consolează cu ceva, România nu mai este pe locul 1 la inflaţie în UE. Avem vreo 7-8 țări înaintea noastră. Sunt cuvintele lui Mugur Isărescu, guvernator BNR, care a reevaluat ieri prognoza de creştere a inflaţiei. Vom ajunge la 12,5% la finalul anului, cu un vârf nu mai mare de 15% în iunie. Estimarea anterioară era de 9,6% pentru finalul anului. Dar, pentru 2023, Isărescu vede o inflație de 6,7%. Banca Centrală are instrumentele necesare pentru a controla rata inflației. În rest, avem nevoie de mult calm. Și trebuie să ne obișnuim cu ideea că această inflație crescută va dura, din cauza unui factor major, costul la energie.

De la declanșarea războiului în Ucraina, 51% dintre români au luat în calcul să părăsească România, în timp ce 12% așteaptă să vadă cum evoluează situația, iar 11% sunt de părere că războiul nu ne va afecta, arată un sondaj BestJobs. Alți 26% dintre respondenți declară că nu vor face acest pas indiferent de cum evoluează situația. Sondajul a fost efectuat în perioada 21 aprilie – 9 mai pe un eșantion de 1.054 utilizatori de internet din România. Destinaţiile preferate: Germania, cu 21%, Franţa, cu 14%, Marea Britanie, cu 14%. Alţi 30% au luat în calcul relocarea în Italia, Statele Unite sau Australia.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Mâncare sau biocombustibili? Europa este din nou în fața acestei întrebări. Subiectul va fi discutat inclusiv în cadrul summitului G7 din 13 și 14 mai. Creșterea producției de biocombustibili este unul dintre mijloacele importante prin care UE vrea să îți atingă obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Audemars Piguet deschide primul hotel în mijlocul cartierului general de la Le Brassus, din Elveția. Hotelul este proiectat de Bjarke Ingels Group, companie care s-a ocupat și de sediul Google din Sillicon Valley. Hotelul are pereti de sticlă, iar vizitatorii pot admira priveliștea din jurul clădirii, dar și ceasornicarii companiei la lucru.

Cine câștigă cel mai mult din scupirile din energie? Statul român. Nuclearelectrica, la care Ministerul Energiei are 83% din acțiuni, are rezultate impresionante în primul trimestru din 2022. Singurul producător de energie nucleară din România anunță un profit net de aproape 820 de milioane de lei, în creștere cu 249% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totul pe fondul scumpirilor fără precendent din energie. 563 lei/MWH a fost prețul mediu pe piața concurențială în primele trei luni ale anului.

România avea pe 11 mai cel mai mare preț la energia electrică din Europa, 269 de euro/MWh, cu 27% mai mult față de ziua precedentă. Ungaria şi Bulgaria aveau același preț. La polul opus: Suedia (59,74 de euro/MWh), Finlanda (91 de euro/MWh) și țările baltice (99 de euro/MWh). Cum am ajuns să plătim cel mai mult pentru energie? În primul rând, nu este un trend constant, explică vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy. Atunci când bate vântul și producem energie eoliană, avem printre cele mai mici prețuri din Europa. Apoi, prețurile mari sunt generate de costuile în creștere la gaze, pe care se bazează o mare parte a producției de energie electrică din Europa.

Cea mai populară mașină a gangsterilor americani primește cel mai puternic suflet din istoria sa. Cadillac prezintă Escalade-V. Cu un motor de V8 de 6,2 litri care generează 680 de Cai Putere, Mare cât un tanc și rapid ca o mașină sport, Escalade-V, combină performanțele cu luxul la un preț de 152.000 $.