Femeile știu ce vor! Patru din cinci investitoare cred că vor ajunge la nivelul dorit la pensie dacă vor continua cu strategia lor actuală de investiții. Aproape 20% spun că-și vor atinge obiectivul în următorii cinci ani. Cea mai populară investiție deținută de femeile investitor constă în acțiuni locale, urmate de criptoactive și obligațiuni locale, pe locul trei. Sunt concluziile eToro 2022 Female Investors Survey. În ultimele decenii, incluziunea şi egalitatea de gen au căpătat tot mai multă tracţiune în mediul corporate la nivel global, însă realitatea spune că există suficiente aspecte care merită îmbunătăţite. Cum se vede acest lucru pe piaţa de capital? Afli la „Ce câștig azi?”.
Advertisment
Vrem să plătim cu euro, dar ne e teamă că prețurile vor fi mai mari. Suntem însă feriți și de una și de alta. România nu îndeplinește, deocamdată, niciunul dintre criteriile de aderare la moneda europeană. Suntem, totuși, cei mai dornici să trecem la euro dintre statele care nu au adoptat încă moneda unică. 77% dintre români sunt pentru, în condițiile în care media celor 7 state membre ale Uniunii Europene care nu au aderat încă la zona euro este de 60%. Mai mult de jumătate dintre români se tem că adopția euro va duce la o creștere a prețurilor, arată sondajul Eurobarometru Flash realizat în perioada 20-29 aprilie, înainte de raportul Comisiei Europene care spune că nu îndeplinim niciunul dintre cele patru criterii de aderare. Noi îndeplinim toate condițiile de câștig astăzi. Începem!
Acțiunile UiPath au crescut cu 25,6% într-o săptămână după ce primul unicorn românesc ajuns pe Wall Street a anunțat că și-a înjumătățit pierderile. Capitalizarea societății are un plus de 2,4 miliarde de dolari în ultimele zile, scrie ZF. O acțiune UiPath valora la momentul listării, pe 21 aprilie 2021, circa 69 de dolari, iar acum se tranzacționează la circa 20 de dolari.
Titlurile zilei
Prețul mediu al benzinei în Statele Unite a depășit pentru prima oară în istorie 5 dolari pe galon, prelungind astfel creșterea bruscă a costurilor carburanților, care determină avansul inflației. Biden a acţionat numeroase pârghii pentru a încerca să scadă preţurile, inclusiv eliberarea unui număr record de barili din rezervele strategice americane, derogări de la regulile de producţie a benzinei de vară şi îndemnul către principalele ţări OPEC de a creşte producţia. Cu toate acestea, preţurile carburanţilor au crescut în întreaga lume.
După o investiție de un milion de dolari, săptămâna trecută, compania Venus Aerospace, înființată în Texas, a prezentat conceptul design-ului unei aeronavw hipersonice pentru pasageri. Stargazer – care ne-ar putea transporta oriunde în lume, în doar o oră! Aeronava poate decola de pe un aeroport obișnuit, poate zbura până la marginea spațiului și poate transporta la bord 12 pasageri.
Dacă, așa cum spuneam mai devreme, nu îndeplinim niciun criteriu de adoptare a monedei europene, ni se oferă totuși o șansă la Schengen. Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, crede că este “incorectă și nenecesară” întârzierea admiterii României în Spațiul Schengen și promite să facă tot ce-i stă în putere pentru a ne ajuta. “Cred că este timpul să ne uităm serios unii la ceilalţi, în calitate de ţări membre ale UE, pentru că nu există diferenţe de clasă între noi şi nu trebuie să ne ascundem în spatele unor aspecte tehnice”, spune Metsola.
Uzina Dacia a iniţiat un proces de plecări voluntare, potrivit unui document trimis angajaților. „Pentru ameliorarea performanţei companiei, se initiază un program avantajos de încetare a contractelor de muncă prin acordul părţilor începând cu 1 iulie 2022”. Cine pleacă, ar putea primi între 16.000 lei net, dacă are o vechime de până la 2 ani şi 105.000 lei net dacă are o vechime între 12 şi 16 ani. Încetarea de comun acord a contractelor de muncă este recomandată în special salariaților „din perimetrele unde au loc automatizări, robotizări, digitalizări, reduceri/încetări de activitate, finalizări de proiecte, modificări ale structurilor organizatorice care au drept consecință suprimări de posturi și/sau ajustarea echipelor”.
Tesla a depus la SEC un document prin care arată că plănuiește o splitare a acțiunilor în format 3 la 1. Ar fi a doua splitare în decurs de doi ani. După procedura similară din august 2020, prețul de tranzacționare a crescut substanțial, iar acțiunile societății au fost adăugate în indicele S and P 500. Tesla a închis ultima ședință de tranzacționare cu un preț de 696,69 $/acțiune. O divizare oferă investitorilor mai mici șansa de a cumpăra acțiuni ale marilor companii. Amazon a finalizat săptămâna trecută o procedură de splitare în format 20 la 1.