Circa 6 miliarde de euro poate cere România din PNRR anul acesta. Prima solicitare pentru banii din PNRR este programată pentru al doilea trimestru al anului, dar cele 24 de ţinte de care depinde atragerea banilor nu sunt încă pe deplin îndeplinite, arată datele oficiale. Așa că întrebarea este câţi bani vor intra efectiv în economie într-un an în care norii crizei ameninţă la orizont. Răspunsul îl aflăm în câteva minute de la Răzvan Botea, jurnalist la Ziarul Financiar.
Advertisment
Importurile rusești au scăzut din cauza războiului din Ucraina, dar veniturile din exporturile sale de petrol și gaze au compensat cu vârf și îndesat. Banca centrală din Rusia anunță un excedent de cont curent de 58,2 miliarde de dolari în primul trimestru al anului, mai mult decât dublu față de aceeași perioadă a anului trecut și cea mai mare valoare din ultimii 30 de ani. Ce sancțiuni ar trebui să aplice UE, sancțiuni care să aibă cu adevărat efect asupra Rusiei? Discutăm cu Cătălin Chivu, analist piețe financiare.
Creștere după creștere, scumpire supă scumpire, inflația a ajuns la 2 cifre. BNR a avertizat. Dar, era de așteptat în condițiile în care ajunsese la 8,5% în februarie. În martie a urcat la 10,2%, conform INS. Cele mai mari creșteri de prețuri față de aceeași perioadă a anului trecut, s-au înregistrat la gaze, combustibili și energie termică. Aflăm viitoare prognoze și dezbatem subiectul mai târziu.
Titlurile zilei
11 aprilie: Bitcoin scade sub 40.000 de dolari. Consecințe: toate câștigurile din ultimele 3 săptămâni. Dispar. Cu toate astea Margin traderii speră într-o creștere. Sentiment care se reflectă în împrumuturile făcute de investitori pentru a își mării pozițiile. Vorbim despre o rată de 15,9% la 11 aprilie doar în cazul USDT, comparativ cu doar 9,6% la 8 aprilie.
S-a zis cu poluantul dioxid de carbon. Algele sunt salvarea noastră. Brilliant Planet este o companie care se folosește de puterea algelor pentru a capta permanent carbonul. Asta la scară de gigatone. Procesele inovatoare ale companiei permit cantităților mari de microalge să crească în sisteme bazate pe iazuri în aer liber. Pentru asta, compania a încheiat o rundă de finanțare de 12 mil. dolari.
Deputatul și antreprenorul Sebastian Burduja a lansat prima colecție de NFT-uri, românească în care fondurile vor fi donate integral conturilor deschise de guvernul ucrainean. Vor urma și alte colecții? Aflăm imediat de la Sebastian Burduja.
Activitatea de tranzacţionare de la BVB a accelerat în primul trimestru, pe fondul unei volatilităţi crescute care a cuprins pieţele de capital internaţionale. Valoarea totală a tranzacţiilor depăşește valoarea cumulată la nivelul primelor 6 luni ale anului trecut, potrivit unui comunicat al Bursei.
Tranzacția momentului din România este reprezentată de frații Pavăl. Mai exact, fondatorii Dedeman cumpără o participaţie minoritară în cadrul grupului Tei de 30%. Roxana Maftei, fondatoarea grupului Tei, susține că această investiție o ajuta să-și ofere serviciile unui număr mult mai mare de clienți.