Pământul a stat în loc pe 8 septembrie, când Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață. O veste care a atins fiecare colț din lume, fiecare categorie socială. Nici bogații lumii nu au rămas impasibili. Bill Gates, Jeff Bezos, Tim Cook, sau Nick Clegg au transmis condoleanțe. Unii au întâlnit-o personal, alții au fost influențați de spiritul ei de la distanță. Dar toți au respectat devotamentul și dedicarea celei care a fost la conducerea Marii Britanii timp de 7 decenii. Ce urmează? Totul este transferat către regele Charles al III-lea, titlu, responsabilități, avere. Banii se vor schimba, poate și modul de conducere. Va rămâne amintirea.

Germania, cea mai mare econo­mie a Europei, alunecă rapid către recesiune, dacă nu cumva este deja acolo, spun analişti şi bancheri de top. Însă toată zona euro se va confrunta cu un blocaj economic, anticipează specialiştii, deşi în trimestrul 2 economiile s-au descurcat mai bine decât au crezut. În Ungaria, ministrul dez­vol­tării economice este optimist și spune că eco­nomia ungară va reuşi să evite recesiunea. În Polonia, pe de altă parte, economia a început deja să scadă puternic în trimestrul II sub greutatea dobânzilor mai mari, a presiunilor inflaționiste, a încetinirii consumului, a dimi­nuării investiţiilor şi a incertitudinii. Cum arată situația în România și care sunt următoarele mișcări ale Băncii Centrale Europene? Aflii imediat aici la „Ce câștig azi?”.

Plafonările din energie nu se aplică tuturor. Pentru marii contribuabili nu se aplică schema, iar producătorii de medicamente se află printre ei. Asta înseamnă costuri suplimentare pentru fabricile locale de medicamente. Costuri suplimentare care pot ajunge la 2 milioane de euro până la finalul anului, costuri care se vor vedea în investiții puse în aşteptare şi medicamente retrase, scrie ZF. Cele mai mari cinci fabrici locale de medicamente au afaceri de peste 50 mil. euro şi peste 250 de angajaţi fiecare, ceea ce le exclude din categoria IMM-urilor, care au prețuri plafonate pentru 85% din consumul mediu lunar.

Titlurile zilei

ECOFIN APROBĂ PLANUL BUGETAR STRUCTURAL
GOOGLE INVESTEȘTE ÎN ANTHROPIC
CE CÂȘTIGI LA DAVOS?
ROMÂNIA CÂȘTIGĂ ARBITRAJUL DE LA WASHINGTON
COMPANIILE SUNT PRUDENTE ÎN 2025
ANRSPS LIMITEAZĂ DREPTUL DE PREEMPȚIUNE

Cărbunele revine la putere în Europa. Statele caută alternative care să înlocuiască gazele rusești, iar cererea mare duce prețul la valori de cinci ori mai mari decât cele normale pentru această perioadă. Producția de energie pe bază de cărbune a crescut cu peste 20% în state ca Franța, Germania, Italia, Olanda sau Spania, arată datele Rystad Energy. Cu 435 de dolari se vinde o tonă de cărbuni, cel mai ridicat preț din 2008 încoace.

Regina a murit, trăiască regele! Charles al III-lea este fascinat de România și e unul dintre cei mai entuziaști promotori ai noștri. Iar acum, gospodăria tradiţională săsească pe care o deține la Viscri își deschide porțile pentru publicul larg. Nu este încă muzeu propriu-zis, dar este singura gospodărie din Viscri ce se poate vizita, spune Mihai Grigore, administrator la Casa Regelui Marii Britanii din Viscri. Se poate vizita de marți până duminică, iar momentan sunt aproximativ 200 de vizitatori pe zi.

Listarea Hidroelectrica nu contribuie la dezvoltarea capacităţilor energetice, dar umflă buzunarele băncilor occidentale cu 80 de milioane de euro, potrivit ZF. Dacă ne uităm la cele mai recente listări de pe BVB, One United, Transport Trade Services, Aquila, costurile de consultanţă au fost de 3-4% din valoarea totală a ofertei. Raportat la pachetul maxim de 2 mld. €, scos la vânzare de Hidroelectrica, costurile se ridică la circa 80 mil. €. Costuri suportate integral de Fondul proprietatea. Printre băncile angajate pentru intermedierea tranzacției se numără și Morgan Stanley, Citi, Bank of America, Barclays și UBS.

Vitalik Buterin, co-fondatorul Ethereum a avut o aparitie surpriză la ediția de anul acesta Kyiv Tech Summit. Născut în Rusia, Vitalik a avut în 2017 o întâlnire privată cu Vladimir Putin pentru a discuta aspectele evoluției Ethereum. Acum însă, este foarte critic atunci când vine vorba de guvernul țării sale natale și își arată suportul față de Ucraina. Apariția sa a fost neanunțată din motive de securitate.

DBS, cea mai mare instituție financiară din Singpore intră în parteneriat cu mataverse-ul The Sandbox. Banca are în plan creearea unei experiențe virtuale pentru clienții săi și a răspândi vorba despre practicile ESG. Pentru asta va cumpăra o bucată de pământ virtual de 3×3 parcele.