Legea OffShore trece de Senat. Cu 91 de voturi pentru. Cu excepția senatorilor AUR, toate grupurile politice au fost în favoarea proiectului de lege. La dezbaterile din comisiile de specialitate nu au fost aduse modificări importante față de varianta propusă de către Coaliție. Urmează dezbaterea în comisiile Camerei Deputaților și adoptarea în Cameră, care este for decizional în acest caz.
Advertisment
Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna aprilie la 13,8%. Comparativ cu luna martie 2022, în aprilie preţurile de consum au crescut cu 3,7%. (VO) Cea mai mare creştere de preţ a fost înregistrată în perioada aprilie 2021-aprilie 2022 la gaze, de 85%. În acelaşi timp, energia termică s-a scumpit cu 23%, iar cea electrică a crescut cu 18%. Preţurile la combustibili au de asemenea un plus de 36% de la an la an. Și ajungem la BNR, care a majorat dobânda-cheie cu 0,75 puncte procentuale, de la 3% la 3,75, cea mai mare creştere din 2008, pe fondul inflației ajunsă la un nivel neașteptat. Aflăm ce previziuni au experții pentru inflație.
Bulgaria a rezolvat. Din iunie va primi gaze naturale lichefiate din Statele Unite, spune Guvernul de la Sofia. Peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria veneau din Rusia. Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, pentru că cele două țări nu au acceptat plata în ruble. În plus, Bulgaria continuă negocierile cu Azerbaidjan pentru majorarea livrărilor de gaze şi vrea să încheie acorduri cu Grecia şi Turcia pentru terminalele de gaze naturale lichefiate.
Titlurile zilei
În timp ce Ministerul Energiei susține listarea Hidroelectrica doar la Bursa de Valori București, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, celălalt acționar, susține în continuare o listare duală, la BVB și pe o bursă externă. Marius Dan, director general adjunct la Franklin Templeton România, ia în calcul o diminuare a pachetului de acțiuni realizat, după regulile impuse de ASF. Și vine și cu un exemplu pentru situația actuală. UiPath. Dacă se lista acum, ar fi reușit cu doar 10% din acţiuni la New York şi 90% la Bursa de Valori Bucureşti.
Cel mai extravagant hotel din lume pare de pe altă lume. Și chiar este. Compania Orbital Assembley dezvoltă primul hotel spațial, Pioneer Station. Hotelul va fi plasat pe orbita Pământului, iar design-ul probabil l-ai văzut în filmele science-fiction. Dar devine rapid science-fact. Hotelul va intra în funcțiune în 2025.
România intră pe lista celor mai mari posibili angajatori in energie solară. In cel mai bun scenariu, numărul job-urilor poate sări de 50.000, conform EU Solar Jobs 2021. Așa se alătura țărilor ca Franţa, Spania, Grecia şi Olanda, care sunt deja pe lista celor mai mari angajatori pe zona de energie solară. România ar putea ajunge pe 7 în acest top.
Care este cel mai simplu mod de a cumpăra ceva? Împrumuți banii altora. Asta face Musk, în preluarea Twitter. Achiziția, de 44 miliarde de dolari este un leveraged buyout, adică mai puțin capital propriu și mai multe investiții terțe. Prin ce se diferențiază Musk de alți cumpărători prin LBO? Este unul dintre puținii oameni cu atât de mulți bani încât poate finanța el însuși o mare parte a tranzacției. Conform Bloomberg, aproximativ 72% din pachetul de finanțare vine direct de la Musk sau sub formă de numerar pe care îl împrumută prin garantarea cu acțiuni Tesla. Asta dacă nu găsește firme de capital privat sau alți investitori să se alăture ca parteneri.
Fondul Proprietatea pune la bătaie 711 mil. lei pentru un program de rascumpărare de acţiuni aprobat de ASF. Din 18 mai până pe 24 iunie, FP îşi va răscumpăra 325 milioane de acţiuni, echivalentul a 5,1% din capitalul social, la un preţ de 2,19 lei pe acţiune. Deci cu 8% mai mult faţă de preţul de tranzacţionare de miercuri, de 2,03 lei pe unitate, potrivit ZF