Avem prețuri mari la gaze? Trecem pe petrol. Unele state încep să producă energie electrică din păcură, unde obțin prețuri mai mici. Estimările Agenţiei Internaţionale a Energiei arată că cererea modială de petrol va depăși 2,1 milioane de barili pe zi, cu 380.000 de barili pe zi mai mult decât estima în luna iunie. Dar cifrele mari ascund slăbiciuni în anumite sectoare, spune Agenția. Combustibilii vor fi mai puțin folosiți în transportul rutier, iar creșterea economică va încetini pe final de an. Este sau nu trecerea la petrol o soluție pe termen lung? Aflii imediat aici la „Ce câștig azi?”

Unde sunt pensiile noastre? Le știam la privat, dar statul a pus ochii pe ele. Cel puțin asta susține fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, care este convins că guvernul vrea naționalizarea fondurilor de pensii private Pilon II, la care contribuie 7,4 milioane de români cu câte 3,5% din salariul brut, lunar. Declarație care vine după ce ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus, printre rânduri ce-i drept, că banii pe care-i virăm spre pensiile private ar acoperi la fix deficitul de la bugetul de pensii. Vreo 12 miliarde de lei. Cât de ancorată în realitate este expunerea lui Năsui? Aflăm în câteva momente.

Transportatorii de energie electrică Transelectrica şi Moldelectrica, semnează contractul pentru schimburile comerciale de energie electrică între ţara noastră şi Republica Moldova. Concretizarea parteneriatului implică armonizarea detaliilor tehnice şi aspectelor comerciale. Astfel, primele tranzacţii de energie electrică între România şi Republica Moldova sunt estimate pentru luna octombrie a acestui an, potrivit News. Ro.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Testnet-ul Goerli a fost lansat cu success în rețeaua ETH. Un semn că tranziția la PoS nu va mai suferi amânare. Există totusi cateva impedimente, spune dezvoltatorul Ethereum Marius van der Wijden. Avem prea multe noduri neactualizate în două blocuri terminale diferite, asta crează o confuzie în rețea. Într-una dintre cele mai semnificative actualizări din istoria blockchain-ului, Merge va reduce semnificativ consumul de energie al Ethereum. Asta va aducea rețeaua mai aproape de obiectivele sale de scalabilitate securitate și sustenabilitate pe termen lung.

S and P 500 este considerat de mulți investitori a fi cel mai bun instrument de măsurare a performanței burselor americane. De ce? Urmărește evoluția celor mai mari 500 de companii americane tranzacționate public. Cu o capitalizare totală de 36,7 mii mld. $, indicele vedetă al piețelor de capital, așa cum îl știm noi, și-a început activitatea în 1957. În ultimii 88 de ani, S and P 500 a avut 64 de ani de randamente pozitive și 24 de ani de randamente negative. Randamente influențate printre altele de mandatele diferiților președinți americani care au ajuns la putere de-a lungul istoriei. Ce impact au avut liderii americani asupra celui mai popular indice bursier din lume? Discutăm imediat.

Noile măsuri fiscale elimină excepția de plată a impozitului pe dividende pentru fondurile de pensii private. Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 8% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice. Administratorii de fonduri susțin însă că măsura ar putea duce la dublă impozitare.

Prețurile cresc în toată Europa, dar la noi cresc mai mult. De ce? Din cauza modului nerezonabil în care s-a făcut liberalizarea la energie în România, spune Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României. De aici inflația mai mare decât în zonele din care am importat-o. 15% la noi, 8,6% în Statele Unite și 9% în zona euro.

Cererea pentru jocuri și console a crescut în pandemie. Piața s-a extins cu 26% între 2019 şi 2021, conform XTB. 16% dintre jucători spun că jocurile video i-au ajutat la menţinerea sănătăţii mintale în timpul restricţiilor, scrie ZF. Însă în T2 din 2022, în contextul ridicării restricțiilor, Microsoft, Sony şi Nintendo au înregistrat scăderi în sectorul de jocuri. -2% pentru Sony, -7% pentru Microsoft și -15% pentru Nintendo.