Conflictul Rusia-Ucraina a arătat lumii cât de important este ca o țară să aibă resurse proprii de gaze și să nu mai depindă de importurile din Rusia. Iar România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare independență energetică. Media importurilor de gaze la noi se ridică la 28%, față de media europeană de 57%. Deci, în procesul de digitalizare susținut prin PNRR, prin care peste 2,2 miliarde de euro urmează să fie investite în România, autoritățile au o nouă propunere de valoare unică pentru investitorii străini care doresc să dezvolte business-uri în România. Dezbatem subiectul la „Ce câștig azi?”. Rămâi cu noi. Adi, eu am zis de oportunitatile pe care le-a scos la iveala conflcitul din Ucraina pentru noi, ca tara. Dar cine are de suferit?

Tranzacționarea de criptoactive pe teritoriul Rusiei primește încă un șoc. Noua legislație impusă de Uniunea Europeană le interzice firmelor din spațiul cripto să ofere orice fel de servicii cetățenilor sau entităților cu sediul în Rusia atâta timp cât portofelul lor digital cântărește mai mult de 10.000 de dolari. Vor avea sau nu de suferit marile crypto exchange-uri? Și ce se va întâmpla cu deținătorii de criptoactive ruși?  Afli imediat aici, la Ce Câștig Azi!

Goldman Sachs intră în România prin achiziţia NN Investment Partners, într-o tranzacţie globală de 1,7 miliarde de euro, care aduce activele sub supraveghere ale Goldman Sachs la aproximativ 2.800 de miliarde de dolari. NN Investment Partners România avea active de 840 de milioane de euro în decembrie 2021.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Petrom, cea mai mare companie energetică din România, nu mai cumpără țiței rusesc, pentru consumul rafinăriei locale, deşi… îl putea lua cu discount. Este printre primele companii europene care iau această decizie. Putem acoperi in totalitate debranşarea? Răspunsul îl afli în câteva momente.

A cumpărat 9% din companie, circa 74 de milioane de acțiuni, echivalentul a 2,89 de miliarde de dolari, după care… și-a abandonat planurile de a se alătura în consiliul de administrație. Elon Musk ar fi trebuit să intre în board-ul Twitter pe 9 aprilie, dar a refuzat. În weekend, acțiunile companiei au scăzut cu 8%, la 43 de dolari per acțiune. Pe de altă parte, într-o serie de sondaje, Musk întreba oamenii dacă sediul Twitter din San Francisco ar trebui transformat în adăpost pentru oamenii nevoiași, pentru că – spune el – oricum nimeni n-are de gând să se mai întoarcă la munca fizică de birou.

Rămân la domeniul bancar. Banca Mondială vine cu o nouă prognoză de creștere economică pentru 2022. Mai exact de 1,9% comparativ cu cei 4,3% discutați în luna ianuarie. Motivul? Conflictul Rusia-Ucraina. Dar să vedem și jumătatea plină a paharului, aceeași instituție a majorat în schimb creşterea PIB din 2023 la 4,1%, de la estimarea de 3,8% din ianuarie.

Piaţa imobiliară rezidenţială este atacată acum din toate părţile. Invadarea Ucrainei a dus la scăderea cererii, creșterile salariale nu mai reușesc să țină pasul cu inflația iar puterea de cumpărare scade după un deceniu de creșteri constante. Prețurile sunt acum cu 30-50% mai jos față de vârful din 2008 iar iar sectorul IT a adus pe piaţă o clasă foarte bună de cumpărători, dacă ne raportăm la nivelul salarial din domeniu, spune Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.

Impactul pe care plecarea din Rusia a peste 600 de companii occidentale îl are asupra economiei se întinde dincolo de criza energetică. Criza de semiconductori se va accentua și va trage în continuare în jos segmentul auto, în condițiile în care Rusia este unul dintre principalii furnizori de materiale necesare producerii acestora. Astfel una dintre cele mai importante lecţii pe care războiul declanşat de Rusia a dat-o mediului de business este: peste noapte, pieţe de desfacere pot să dispară, astfel fuga după cel mai mic cost de producție, regula numărul unu a globalizării nu pare să mai fie la fel de importantă, arată o analiză a firmei de consultanță EY România.