Salut, ești la Ce Câștig Azi! 1 august vine cu întrebări pentru investitori. O spune Răzvan Szilagy, vicepreşedinte CFA Society România și CEO Raiffeisen AM. Practic, ce se doreşte este ca investitorii, cei care beneficiază de servicii de consultanţă să fie întrebaţi foarte pe scurt dacă au obiective legate de ESG sau nu.

Cu alte cuvinte, în momentul în care începe procesul de consultanţă, va apărea întrebarea: vrei să faci ceva ESG sau nu? Răspnsurile le găsim împreună cu Răzvan Szilagy aici, la Ce Câștig Azi.

O perturbare în piața care e deja supusă presiunilor: Preţul ţiţeiului se îndreaptă acum spre maximele atinse în martie. Cotaţia barilului de ţiţei a crescut la cea mai ridicată valoare din ultimele două luni, după ce statele membre UE au ajuns la un acord privind interzicerea majorităţii importurilor de ţiţei din Rusia. Liderii Uniunii Europene au căzut de acord, în principiu, pentru a reduce cu 90% importurile de petrol din Rusia până la finele lui 2022, după ce au reuşit să elimine opoziţia Ungariei faţă de cele mai dure sancţiuni impuse Moscovei de la debutul invadării Ucrainei. Cât de mult se complică jocul economic internațional? Răspunsuri și soluții aici, la Ce Câștig Azi. Începem!

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Piața scade, Warren Buffett cumpără. Miliardarul adaugă 7 noi poziții la portofoliul său. Berkshire Hathaway alocă peste 51 de miliarde de dolari în acțiuni în primul trimestru din 2022. Printre noile achiziții se numără acțiuni la  Chevron, Paramont Global, HP și Activizzion Blizzard.

Co-creatorul Dogecoin a făcut câteva comentarii dure despre Elon Musk. Acesta l-a numit pe CEO-ul Tesla un „escroc” care nu era capabil să ruleze codul de bază. Musk în schimb de-alungul anilor a afirmat că programarea zi și noapte era singura activitate pe care a făcut-o în anii de studentie. A făcut compania de plăți PayPal pe care a vîndut-o mai târziu. Dacă nu știe să ruleze un cod de bază ceva se pare că tot face bine din moment ce este cel mai bogat om din lume. Cine râde la urmă nu contează pentru că Musk râde tot timpul.

Carbonul din aer are un nou inamic. O metodă japoneza care are o eficiență de 99% în captarea dioxidului. Aceasta a fost dezvoltată la Universitatea Metropolitană din Tokio. Odată captat poate fi fie stocat în formațiuni geologice adânci, fie folosit în diverse activități umane, cum ar fi procesarea alimentelor sau fabricarea de combustibili sintetici.

România are potenţialul unui hub european pentru investiţii, dacă se ia în calcul diversitatea surselor de energie regenerabilă disponibile, dar şi calitatea forţei de muncă din ţară, este de părere Marian Elliot, de la GFG Alliance, grupul care deţine Liberty Galaţi, fostul combinat Sidex. Compania a investit pînă acum la Galaţi 300 de milioane de euro şi, pînă în 2030, bugetul de investiţii pentru decarbonizarea combinatului este de 1 miliard de euro în cuptoare electrice şi folosirea hidrogenului în procesul de producţie a oţelului, scrie ZF.

Criza energetică actuală ne arată că trebuie să înlocuim cât mai rapid combustibilii fosili cu energie regenerabilă. Este posibil? Este și rentabil?

Short sellerii Tesla au încasat 8,2 miliarde de dolari după ce au mizat împotriva companiei lui Elon Musk în 2022. short sellerii „au cules roadele” valului de vânzări de anul acesta și au încasat 62,5 miliarde de dolari în venituri realizate şi nerealizate pe acţiuni din indicele tech Nasdaq 100, scrie ZF. Pieţele de capital au înregistrat scăderi considerabile în 2022, pe măsură ce inflaţia a continuat să crească, iar băncile centrale au răspuns prin majorarea ratelor dobânzilor. Iar  războiul ruso-ucrainean a adus tot mai multă volatilitate în piețe. Acţiunile din tehnologie au fost cele mai afectate. Indicele Nasdaq Composite s-a depreciat cu 23,4% de la începutul anului, iar Tesla este pe minus cu circa 37%.