Banii nu dorm, dar nici inflația. Vorbim de presiunea BNR: Băncile trebuie să majoreze mai mult dobânzile la depozite pentru a readuce banii în bănci şi a creşte economisirea, mai ales că vine toamna şi toată lumea va avea nevoie de resurse financiare, scrie ZF.

Pe termen scurt, Banca Națională nu se poate lupta cu inflaţia. Și toate marile bănci centrale au pierdut lupta cu inflaţia anul acesta. În SUA inflaţia a urcat la 9,1% în iunie, iar în Europa a crescut la 8,9%. În România, inflaţia, în iunie, a ajuns la 15,05%.

Cum se va desfăşura lupta de dobânzi la depozite, mai ales din toamnă și ce va face BNR în ședinta de politică monetară din 5 august, dezbatem împreună aici la Ce Câștig Azi.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Volatilitatea crește. La fel și interesul investitorilor. Grupul XTB raportează un profit net de 103,4 milioane de euro în S1/2022, în creștere cu 623% față de aceeași perioadă a anului trecut. Peste 100.000 de noi clienți a avut compania de brokeraj în prima jumătate de an și ajunge la un total de 525.300 de clienți. Dintre ei, 150.000 sunt activi din punct de vedere investițional. Valoarea depozitelor nete ale clienților: 416,5 de milioane de euro, în creștere cu 17,5%. Ce factori au determinat rezultatele bune și care sunt așteptările pentru a doua jumătate a anului ne spun în câteva clipe reprezentanții XTB România.

Cum răspunde mediul de afaceri la noile schimbări fiscale? 60% dintre IMM-uri vor concedia angajați part-time, din cauza supraimpozitării. 45,3% nu au angajați part-time cu salariu minim, iar 47,4% au între 1 și 4 astfel de angajați. Dintre companiile cu angajați part-time, 59,7% au apreciat că vor face concedieri, 13,6 spun că vor trece angajații la normă întreagă, 19,9% spun că vor suporta plata contribuțiilor din veniturile angajatorului iar restul vor mări salariile la nivelul salariului minim. De la 1 august 2022, contractele part-time sunt suprataxate. Mai exact, pentru un contract de 2/4/6 ore, angajatorul va fi obligat să achite statului taxele cât pentru un salariu minim pe economie.

Piața muncii a accelerat în iulie din 2022. Aplicările la joburi au depășit recordul din ultimul an și jumătate, iar numărul de locuri de muncă a crescut cu 28% față de vara anului 2021 pe platforma de recrutare online BestJobs. Cu toate că este o perioadă de vârf a sezonului estival, candidații au înregistrat cu 13% mai multe aplicări decât în iulie 2021 și cu 10% mai multe decât luna precendentă. Candidații din segmentul de vârstă 18-25 de ani au înregistrat 17% din totalul aplicărilor din iulie. Candidații au aplicat cel mai mult pentru poziții în Vânzări, unde aplicările au crescut cu aproape 4% față de luna trecută, Management, Financiar/Contabilitate, IT/Telecom și Producție/Logistică. O creștere notabilă a aplicărilor, de 20%, se vede în HoReCa.

O situație paradoxală: 70% dintre salariaţii români se aşteaptă la venituri mai mari cu cel puţin 20%, dar preferă să schimbe angajatorul decât să ceară o mărire de salariu, arată o analiză de profil. În timp ce 42% dintre angajaţi spun că sunt necesare creşteri salariale pentru a aborda fluctuaţia personalului, doar 18% dintre angajatori consideră acest aspect ca fiind important. În 2019, în România erau angajate 4,2 milioane de persoane (similar cu anul 2018), în 2020 numărul s-a redus la 4,1 milioane de persoane, iar în 2021 a ajuns la aproximativ 3,8 milioane persoane, conform termene.ro.

Chimcomplex, cel mai mare combinat de produse chimice din România, îşi schimbă Consiliul de Administraţie şi aduce în echipă mai mulţi membri independenţi. Vicepreședintele Virgiliu Băncilă se retrage, după 55 de ani. Ștefan Vuza rămâne președintele board-ului și singurul reprezentant al acţionarului majoritar. Numărul de administratori se va mări pe 12 august de la 5, la 7. Pentru moment avem patru administratori noi, independenți: Madeline Alexander, cu experienţă internaţională de peste 30 de ani în audituri şi consultanţă financiară, antreprenorul Gabriel Tischer, Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România în ultimii 9 ani și Veronica Preoteasa, cu experiență de peste 37 de ani în industria chimică.

Inflația, teama de recesiune sau pierderile din industrie provoacă pesimism în rândul țărilor europene. Dar nu şi în România, spune analistul eToro Bogdan Maioreanu. În iulie, indicatorul legat de sentimentul economic a scăzut în Uniunea Europeană cu 4,2 puncte, până la 97,6. În Spania, Germania, Italia şi Polonia, indicatorul s-a depreciat cu 3-5 puncte. În schimb, la noi, a crescut cu 0,3, până la 101,2. Valorile peste 100 indică un sentiment economic pozitiv peste medie.

Peste 70 de foști și actuali angajați ai Deutsche Bank sunt anchetați de procurorii din Koln după ce au încălcat normele de reglementare şi politica companiei pentru a permite clienţilor să facă fraude fiscale de milioane de euro. Firma de avocatură Freshfields realizează încă din 2015 o anchetă internă pentru banca germană, scrie Financial Times. Schema realizată de angajații băncii implică tranzacţii cu acţiuni executate înainte şi după plata dividendelor unei acţiuni și au păcălit guvernele să ramburseze taxe care nu au fost niciodată plătite. În Germania, autorităţile fiscale au rambursat cel puţin 3,9 miliarde de euro în restituiri ilicite de taxe între 2001 şi 2011.