A fost al doilea unicorn românesc. A dezvoltat una dintre cele mai performante criptomonede de pe glob, care este și în top 5 criptomonede cu cele mai puține emisii de carbon. A construit un ecosistem cu peste 1 milion de utilizatori. Este vorba de Elrond Networks, compania blockchain românească fondată de doi frați din Sibiu: Beniamin și Lucian Mincu, care tocmai a împlinit doi ani de la lansarea propriului blockchain. La ce performanțe au ajuns? Și ce urmează să mai dezvolte? Afli mai târziu, la Ce Câștig Azi? Sunt cu Bogdan, tu ce noutăți ai?

Bursa de Valori București a deschis ședința de tranzacționare de astăzi pe plus. La ora 10 și 30 de minute indicele principal BET se aprecia cu 0,64%, BET-NG cu 0,63% și BET-FI cu 0,23%. Lichiditatea medie zilnică ajunge la 104 milioane de lei, iar capitalizarea pe segmentul principal de piață este de 196 de miliarde de lei.Trecem la bursele americane, care au închis pe plus la ultima ședință, iar Piața commodities este dominată de roșu: indicii principali sunt în scădere. Situația pe larg o o discutăm îndată aici la „Ce câștig azi?”.

Guvernul vrea să adune 1 mld. lei în plus la bugetul de stat, cel mai mult din supraimpozitarea contractelor part-time şi din creşterea accizelor. Modificările la Codul fiscal care intră în vigoare începând cu 1 august 2022 sunt impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie, creşterea accizelor la tutun şi băuturi alcoolice şi impozitarea mai mare a câştigurilor din jocuri de noroc, scrie ZF.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Presa internațională este din nou cu ochii pe România, de data asta cu ochi buni. Este inclusă pe o listă cu cele mai frumoase destinații turistice din Europa. CNN pune Munții Apuseni pe locul 3 în top 17 destinații care merită vizitate în Europa.

Cum arată cele mai mari insolvenţe din S1/2022 din România? Cele mai mari 50 de companii intrate în insolvenţă în prima jumătate a anului adună afaceri de 1,7 mld. lei, iar trei dintre aceste firme au generat peste 100 mil. lei anul trecut. Pragul de intrare în top 50 e de 8,3 mil. lei. Circa un sfert dintre cele mai mari insolvenţe vin din domeniul construcţiilor, pe când la vârful clasamentului îşi fac loc şi o serie de afaceri importante din energie. În a doua parte a topului, în rândul afacerilor de mai mici dimensiuni, domină firmele active în comerţ.

Băncile trebuie să majoreze mai mult dobânzile la depozite pentru a readuce banii în bănci şi a creşte economisirea, având în vedere că vine toamna şi toată lumea va avea nevoie de resurse financiare. În SUA inflaţia  a urcat la 9,1% în iunie, depăşind aşteptările, iar în Europa a crescut la 8,9%, la fel peste aşteptările analiştilor.1

Peste 148.000 de com­panii noi au fost înfințate în cursul anului 2021, un an care, deşi dificil pentru econo­mie, a adus în mediul de busi­ness cu 34% mai multe firme noi decât 2020, arată datele furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comer­ţului (ONRC) la solicitarea ZF.

Omul de afaceri Iulian Dascălu, care deţine dezvoltatorul imobiliar Iulius Group, a preluat pachetul majoritar, de 95%, din compania Build Corp Prefabricate, fondată de George Ivănescu, potrivit unui anunţ făcut de Iulius. Preluarea a fost făcută ca urmare a unei acţiuni de majorare de capital prin cooptarea unui nou partener al unităţii de producţie.