Avem un nou fond de investiții pe piață: Agista, lansat de Impetum Group. Este un fond de investiţii alternativ, care îşi propune să fie primul investitor instituţional pe piata AeRo a Bursei de Valori Bucureşti şi un investitor ancoră pre şi post listare, potrivit lui Andrei Cionca, CEO şi co-fondator al Impetum Group. Compania pornește cu un capital de 25 de milioane de euro și se orientează spre companii cu o cifră de afaceri între 3 şi 15 milioane de  euro, spune Nicolae Kovacs, CEO al Agista. În următorii doi ani îşi propun să investească în 20 de companii, iar în 2024 să listeze fondul Agista la Bursa de Valori Bucureşti.

De la investiții trecem la investitori și le analizăm comportamentul pe Bursa de Valori bucurești. 70% dintre ei tranzacționează cel puțin odată pe lună, Evident pandemia și intrarea pieței cripto în mainstream au și ele un cuvânt de spus. Tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani investesc și în criptoactive, iar printre investițiile preferate ale investitorilor de la BVB se numără și acțiunile, titlurile de stat și obligațiunile. Siguranța a devenit și ea o prioritate după pandemie. DIscutăm subiectul pe larg imediat aici la Ce Câștig azi.

De astăzi, 1 aprilie, IRCC-ul înregistrează prima creştere. Cel puţin pentru creditele ipotecare luate în anii anteriori, când dobânzile erau mici, această creştere se va vedea cel mai bine şi va începe să usture. IRCC va lua în considerare tranzacţiile efectiv realizate în T4/2021, atunci când dobânzile au început să crească din cauza creşterii inflaţiei.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

O semnătură din partea Mi­nisterului Energiei şi una din partea Fondului Pro­prieta­tea pun piatra de temelie pentru cea mai mare şi aşteptată listare din istoria Bursei de la Bucureşti: cea a Hidroelectrica. Cea mai recentă evaluare a Fondului Proprietatea indică 45 miliarde lei pentru întreaga societate de stat, adică de 14 ori profitul net al Hidroelectrica în 2021 şi de şapte ori veniturile. Comparativ cu rezultatele nete ale unor companii ase­mănătoare din regiune, Hidroelectrica este subevaluată, arată datele ZF. Cu alte cuvinte Hidroelectrica este mai ieftină comparativ cu aceste companii prin prisma profitului net.

Roșiile au frunze, iar frunzele nu se mănâncă…de obicei. Deci, dacă vrei o recoltă impecabilă, trebuie să copilești frunzele. Se va lăsa cu dureri de spate. Ai nevoie de un companion de incredere. Compania olandeză Priva vrea să te scutească de oboseală și prezintă robotul Kompano, primul robot autonom care taie frunze. Într-o săptămână acoperă 0,8 hectare iar costurile sale sunt comparabile cu ale unui lucrător uman, care primește în medie 17,5 euro pe oră, dar avantajul lui e ca nu are nevoie de pauze.

Platforma de tranzacționare Tradesilvania lansează primul certificat dedicat minerilor de criptomonede, din lume. Certificatul validează procesul în sine și originea fondurilor utilizate pentru acesta. O soluție binevenită în condițiile în care am scăpat ca prin urechile acului de o potențială interzicere a minării PoW, propusă în cadrul Parlamentulu European.

Și dacă tot suntem la capitolul restricții, cele impuse Rusiei amenință supremația dolarului. Ba mai mult ar putea avea ca rezultat un sistem monetar internaţional mai fragmentat, a avertizat Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al FMI. Asta depinde evident de moneda în care unele țări primesc plățile pentru comerț.

Cu sau fără sancțiuni cei de la Lotus au noul SUV electric, Eletre. Tradus, numele înseamnă “Înapoi la viață” iar livrările pentru noul model încep în 2023. Cât despre performanțe, mai multe vei afla imediat aici la Ce câștig azi, dar nu mă pot abține să nu menționez motorul capabil să producă 600 de cai putere și care propulsează mașina de la 0 la 100 de km/h in doar 3 secunde. Gata, am zis-o. Acum hai să începem.