Românul s-a născut proprietar. Peste 95% dintre români deţin o locuinţă, cea mai mare pondere din Europa. Te-ai gândit vreodată de ce străinii stau cu chirie și investesc în vacanțe scumpe, dar românii se vor cu orice preț proprietari? Românul vrea să aibă o casă pe numele lui pentru siguranța pe care i-o va oferi după ce va ieși la pensie. Pe de altă parte, în România, locuințele sunt destul de accesibile în comparație cu Vestul Europei. În țări precum Statele Unite ale Americii, Germania, sau Austria, varianta închirierii este mult mai avantajoasă.
Advertisment
Noi avem de plătit o rată lunară egală, sau chiar mai mica față de cât am plăti chiria lunară pentru aceeași proprietate. Și asta în cele mai mari orașe din România. Dacă este să privim pe termen lung, după 30 de ani, rămâi tu cu proprietatea. În alte țări rata pentru apartament este cu 40% mai mare decât chiria. Nu pot spune cum e mai bine, dar pot să-ți prezint avantaje și dezavantaje ca să iei singur decizia. Dacă ești proprietar vei avea stabilitate, decor interior după bunul plac și putere de decizie asupra proprietății. În schimb, dacă ești chiriaș, vei putea să te muți oricând, statul te va scuti de plata taxelor pe proprietate și nu plătești tu lucrările de renovare.
Decizia de a-ți lua propria casă sau de a sta în chirie depinde atât de stilul tău de viață, cât și de nivelul financiar. Eu îți spun însă, că la acest capitol, în comparație cu alții, suntem puțin mai norocoși.