A CA SĂ VISĂM. Creditul imobiliar ipotecar sau Creditul imobiliar Noua Casă?

Creditul imobiliar ipotecar sau Creditul imobiliar Noua Casă? Tu știi care ți se potrivește mai bine și care sunt avantajele și dezavantajele? În linii mari, condițiile de acordare sunt identice. La fel și tipurile de locuințe pe care poți să le achiziționezi. Gradul de îndatorare este, însă, diferit. În cazul creditului imobiliar ipotecar luat în lei, gradul maxim de îndatorare este de 40%, pe când la creditul imobiliar noua casă gradul de îndatorare poate crește și până la 45% din venitul net.

Ce este mai avantajos la creditul imobiliar „Noua Casă” și de ce câștigă teren în rândul tinerilor este avansul de doar 5 % pe care trebuie să îl plătești la inceput. La orice alt credit imobiliar oferit de bănci avansul cel mai mic este de 15%.

Totuși, nu poți accesa Noua Casă dacă ai deja o proprietate pe numele tău mai mare de 50 de metri pătrați și chiar și așa, îl poți accesa o singură dată. După ce ți-ai cumpărat o locuință cu Noua Casă, trebuie să raportezi orice modificare și nu ai voie să o vinzi 5 ani. Acestea ar fi dezanvantajele, pe lângă avantajul suprem de 5% avans.

Avantajele la un credit imobiliar ipotecar este că poți beneficia de dobândă fixă și durează mai puțin până îl accesezi. Calculează și alege ce ți se potrivește în funcție de bugetul tău.