• Orașe americane, de pe Coasta de Vest și din Hawaii, sunt în topul listei celor mai inaccesibile 10 locuri din lume, scrie CNN.
  • Australia e singura altă țară, în afară de SUA, prezentă pe listă, iar Sydney, Melbourne și Adelaide sunt în top.
  • Raportul măsoară accesibilitatea printr-un raport preț-venit al prețului median al casei împărțit la venitul median brut al gospodăriei.

Achiziționarea unei locuințe devine o provocare în numeroase țări, în special în Statele Unite, după cum arată un raport recent care etichetează anumite orașe majore drept „imposibil de inaccesibile”, scrie CNN.

Raportul a urmărit prețurile caselor timp de două decenii și a comparat veniturile medii cu prețurile medii ale locuințelor. Se arată că impactul pandemiei asupra pieței imobiliare, politicile de utilizare a terenurilor urbane și activitatea investitorilor duc la o creștere semnificativă a prețurilor.

Care sunt cele mai scumpe orașe din lume?

Orașele americane de pe Coasta de Vest și din Hawaii sunt în top pe lista celor mai inaccesibile 10 locuri din lume, potrivit raportului anual Demographic International Housing Affordability. San Jose, Los Angeles, San Francisco și San Diego din California, precum și Honolulu din Hawaii, s-au remarcat în mod deosebit.
Australia a fost singura altă țară, în afară de SUA, care a avut o prezență semnificativă pe listă, Sydney, Melbourne și Adelaide fiind în top.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Cu toate acestea, liderul global în materie de inaccesibilitate a fost Hong Kong, centrul financiar asiatic renumit pentru apartamentele minuscule și chiriile exorbitante.
Raportul măsoară accesibilitatea folosind un raport preț-venit al prețului median al casei împărțit la venitul median brut al gospodăriei. Acesta atribuie creșterea prețurilor caselor unui „șoc al cererii” pentru case în afara centrelor orașelor, care oferă mai mult spațiu în aer liber, precum și politicilor de limitare a extinderii urbane.
„Clasa de mijloc este asediată în primul rând din cauza escaladării costurilor terenurilor. Pe măsură ce terenurile au fost raționalizate într-un efort de a limita expansiunea urbană, excesul de cerere față de ofertă a dus la creșterea prețurilor”, se arată în raport. Prețurile au fost alimentate și de investitorii care caută profituri.

Ce soluții sunt pentru combaterea prețurilor?

O soluție propusă, potrivit autorului raportului, este ca țările precum Canada să urmeze exemplul Noii Zeelande și să pună mai mult teren la dispoziție pentru dezvoltare imediată. Atât Vancouver, cât și Toronto intră pe lista orașelor „imposibil de inaccesibile”.

Pentru cei care nu își permit să aștepte schimbări de politici sau scăderea cererii, raportul a identificat și cele mai accesibile orașe dintre cele 94 analizate la nivel mondial. Acestea includ Pittsburgh, Rochester și St. Louis în SUA; Edmonton și Calgary în Canada; Blackpool și Glasgow în Marea Britanie; și Perth și Brisbane în Australia.
Visul de a deține o casă a devenit din ce în ce mai greu de atins în marile orașe ale lumii. Creșterea prețurilor imobiliare, alimentată de cererea post-pandemie, politicile de utilizare a terenurilor și activitatea investitorilor, a făcut ca locuințele să devină inaccesibile pentru mulți. Fără intervenții politice sau o scădere a cererii, această tendință ar putea continua, iar deținerii unei case ar putea rămâne într-o imposibilitate pentru și mai mulți oameni din clasa de mijloc.

Cum arată top 10

  1. Hong Kong
  2. Sydney
  3. Vancouver
  4. San Jose
  5. Los Angeles
  6. Honolulu
  7. Melbourne
  8. San Francisco/Adelaide
  9. San Diego
  10. Toronto