• Storia: Chiriile cresc cu 7% în martie 2025 față de martie 2024.
  • Storia: Prețurile scad cu 1% față de luna februarie 2025.
  • Storia: Garsonierele din Oradea urcă cu 30% într-un an.
  • Storia: Chiriile din Iași cresc cu 13%, în topul național.
  • Storia: Sectorul 1 depășește 1.200 euro/lună pentru 3 camere.
  • Storia: Sectorul 6 rămâne cel mai accesibil din București.
  • Interacțiunile chiriaș-proprietar urcă cu 18% în martie.
  • Durata medie de tranzacționare scade cu 10% față de 2024.
  • Apartamentele mari conduc creșterea în marile orașe.
  • Arad înregistrează scăderi de 4% la 2 și 3 camere.

Chiriile continuă să crească în marile orașe din România, dar nu peste tot în același ritm. În martie 2025, prețurile au fost, în medie, cu 7% mai mari față de anul trecut, dar scad cu 1% față de februarie, arată o analiză Storia.

Oradea a avut cea mai mare explozie de preț, cu +30% la garsoniere. În București, apartamentele cu trei camere ajung la 1.200 de euro în Sectorul 1, dar și sub 600 în Sectorul 6.

Iar interesul pentru închirieri e în creștere, cu 18% mai multe interacțiuni și cu 10% mai puțin timp până la semnarea contractului. Ce ne spun aceste cifre despre cerere, puterea chiriașilor și mișcările dezvoltatorilor?

Titlurile zilei

CUM POȚI LUA FINANȚARE?
E PAȘTELE DUREROS DE SCUMP?
CE URMEAZĂ PENTRU SMARTBILL?
CÂND EXPORTUL SCADE, ECONOMIA SUFERĂ
Norofert termină 2024 cu o cifră de afaceri de 45 milioane de lei
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

Ce spune Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe OLX Group, pentru Aleph Business?

În București vedem discrepanțe mari între sectoare. Care sunt lucrurile care influențează prețul unei chirii?

„Ce spuneai e că prețurile chirilor din București sunt influențate de mai mulți factori, care nu țin doar de caracteristicile locuinței, ci mai ales de contextul urban și de calitatea vieții din zonă. Practic, nu cumpărăm doar patru pereți, ci cumpărăm un stil de viață care e influențat și de zona în care ne mutăm. Și chiar avem studii care sunt realizate pe platforma Storia, care arată că utilizatorii pun accent foarte mare pe factori precum curățenia în spațiile publice, accesul la aer curat, transportul în comun, accesul facil către locul de muncă, dar și prezența zonelor verzi și a liniștii. Practic, aceste elemente influențează în mod direct percepția asupra unui cartier și implicit și disponibilitatea chiriașilor de a plăti un anumit preț atunci când iau o decizie imobliară”, spune ea.

De ce crește chiria cel mai mult la apartamentele mari, cu trei camere?

„Ce-am observat este că aceste chirii pentru apartamentele cu trei camere cresc mai mult pentru că asistăm la o creștere semnificativă a interesului pentru acest segment, comparativ cu celelalte tipuri de locuințe. Dacă acum un an, la nivel național, garsonierele reprezentau 21% din totalul căutărilor, în prezent ele mai acoperă doar 18%, semn că importanța lor scade în preferințele utilizatorilor. Și în paralel, cererea pentru apartamentele de trei camere e de două ori mai mare decât pentru garsoniere, dar oferta disponibilă pe platformă nu ține același ritm. Practic, există doar cu 50% mai multe anunțuri cu apartamente de trei camere, comparativ cu garsoniere. Deci avem o discrepanță între cerere și ofertă care pune presiune pe prețul chirilor pentru apartamentele mari, unde e competiție mai mare și disponibilitate relativ mai scăzută. Și aș mai adăuga și faptul că pe fondul acestor schimbări de stil de viață, lucrăm mai mult de acasă, avem nevoie de mai mult spațiu, familiile poate stau ceva mai mult în chirie decât stăteau în anii anteriori, practic acest tip de locuință mai mare devine din ce în ce mai atractivă”, adaugă ea.

Care sunt orașele „calde” pentru investitori în 2025?

„Când vorbim despre orașele potrivite pentru investiții, ne uităm cu atenție la orașele din România care înregistrează creșteri constante de populație, creșteri de prețuri și care beneficiază de investiții majore în infrastructură. Toate aceste elemente, aș spune că sunt semnale, că zonele respective au potențial. Și avem orașe cum ar fi Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, și chiar Oradea, orașe mari, universitare cu populație activă, cu tinere generații care fie rămân, fie se relochează acolo. Și cred că ar trebui să urmărim și orașele care devin mai bine conectate prin infrastructură rutieră în următorii ani. Și putem să luăm exemplul centurii capitalei, care urmează să fie inaugurată pe segmente în 2025 și care va fluidiza semnificativ traficul din București-Ilfov, un argument puternic pentru investiții în localitățile din jur. Și aș spune că e important să ne uităm la orașele care sunt aflate în expansiune demografică, localitățile în care populația crește. Deci aș spune că e o combinație între cerere crescută, infrastructură urbană solidă și populație activă”, conchide Dudău.