• Storia: 47% dintre români apreciază amabilitatea și respectul la un vecin.
  • Storia: 41% dintre români pun preț pe liniște.
  • Storia: 6% consideră că implicarea în comunitate contează.
  • Storia: Cuplurile tinere sunt cei mai bine văzuți vecini.
  • Storia: Studenții sunt percepuți cu reținere.
  • Storia: Cei de la casă valorizează mai mult relațiile cu vecinii decât cei de la bloc.
  • Storia: Baby Boomers apreciază vecinii dispuși să ajute.

Vecinul perfect? Să fie amabil, să respecte liniștea și… să nu deranjeze. Asta spun aproape jumătate dintre români, potrivit celui mai recent sondaj Storia despre relațiile dintre vecini. Cuplurile tinere sunt cel mai bine văzute, în timp ce studenții sunt priviți cu reținere.

Dar cât de importantă este relația cu vecinii? Depinde unde locuiești și din ce generație faci parte. Dacă stai la casă, contează mai mult. Dacă ești Baby Boomer, apreciezi disponibilitatea de a ajuta. Dar un lucru e clar: implicarea în comunitate nu e o prioritate – doar 6% dintre români o consideră importantă.

Ce spune Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe OLX Group, pentru Aleph Business?

Ce înseamnă, de fapt, vecinul ideal pentru români?

„Ce observăm în studiul realizat pe platforma Storia e că românii apreciează în primul rând amabilitatea și respectul în relația cu vecinii, trăsături menționate de 47% dintre respondenți. Apoi vedem foarte importantă și liniștea care e valorizată de 41% dintre participanții la studiul. În schimb, doar 6% au indicat implicarea în comunitate și alți 6% disponibilitatea de a ajuta, drept calități esențiale în rândul vecinilor. Ceea ce poate sugera o abordare mai degrabă individualistă”, spune ea.

Titlurile zilei

ce urmează pentru imobiliare?
ce se alege de burse?
bvb suspendă restart energy one
Gen Z reduce consumul de vin
Chimcomplex construiește fabrica de poliepoxizi în Oneşti
Banca de Investiţii şi Dezvoltare e lansată oficial

Cum s-au schimbat așteptările față de vecini de-a lungul generațiilor?

„Dacă e să comparăm răspunsurile între generații, observăm că pe primele locuri avem cam același top Așteptările rămân deci în mare parte constante în topul preferințelor. Amabilitatea, respectul și liniștea, calitățile apreciate de toate grupele de vârstă. Totuși, vedem și câteva diferențe interesante dacă ne ducem puțin mai jos în topul preferințelor. Disponibilitatea de a ajuta contează mai mult pentru baby boomers, pentru persoanele de peste 60 de ani. Ei menționând această trăsătură în proporție de 13%, comparativ cu doar 5-6% în rândul celorlalte generații.

De asemenea, implicarea în comunitate e mai frecvent valorizată de generațiile mature 7% dintre răspundenții din generația X, deci cei între 45 și 60 de ani Și 6% dintre baby boomers o consideră importantă, în timp ce în rândul tinerilor acest procentaj scade sub 5%. Așadar, chiar dacă profilul vecinului ideal e relativ stabil pentru toate categoriile de vârstă. Accentul pus pe sprijin reciproc și pe coiziune comunitară pare să crească mai degrabă odată cu vârsta”, continuă ea.

De ce doar 6% dintre români pun preț pe implicarea în comunitate?

„Aici putem să presupunem. Ce aș spune eu e că, în primul rând, nu avem aceste obicei. Sau acest exercițiu social a implicării în comunitatea de vecini. E un comportament mai degrabă rar întâlnit, care nu face parte din rutina noastră zilnică. Dacă ne uităm și la așteptări, așteptările oamenilor sunt mai degrabă să nu deranjăm. Decât să facem într-adevăr ceva bine La acest aspect aș zice că se adaugă și lipsa timpului, dar și absența contextului sau unor structuri care să faciliteze genul acesta de interacțiuni. Fie că vorbim de inițiative comune sau de spații pentru întâlniri. Și putem lua ca exemplu cartierul cel mai des întâlnit în România Cartierul socialist în care aceste spații pentru întâlniri mai degrabă nu există Eram încurajați mai degrabă să fim izolați”, adaugă ea.

Cum influențează tipul de locuință relația dintre vecini?

„Rezultatele studiului nostru arată că tipul de locuință influențează cu siguranță relația cu vecinii. Cei care locuiesc la casă pun un preț mai mare pe această relație 39% dintre respondenți au declarat că o consideră foarte importantă. Comparativ cu 30% dintre cei care locuiesc la apartament Și în ceea ce privește frecvența interacțiunilor apar diferențe. Locuitorii de la casă au o tendință ușor mai ridicată de a interacționa zilnic cu vecinii 39% față de 31% în cazul celor care stau în apartamente Și mi se părut interesant că sunt și diferențe regionale destul de mari. Bucureștenii par să fie cei care interacționează cel mai rar cu vecinii Comparativ cu cei din Dobrogea și Muntenia care interacționează cel mai des.

Cred că așa declarăm și cred că importanța comunității va crește în timp. Și va crește în rândul generațiilor tinere. Și dacă ne uităm la ansamblurile care se dezvoltă în momentul acesta Există mai mult spațiu creat pentru comunitate Dar va fi un proces de lungă durată cu siguranță”, conchide ea.