Românii au plătit, în medie, circa 100.000 de euro pentru cumpărarea unei locuinţe în ultimul an, fiind preferate apartamentele cu 2 şi 3 camere, în condiţiile în care finalizarea achiziţiei a durat între 2 săptămâni şi cel mult 2 luni, arată o analiză a 24REAL, companie de consultanţă imobiliară specializată în intermedierea tranzacţiilor cu spaţii de birouri şi rezidenţiale din Bucureşti.
Advertisment
„Piaţa imobiliară şi-a continuat creşterea şi în semestrul al doilea. Preferinţele clienţilor din portofoliul 24REAL au fost apartamentele cu 2 şi 3 camere, unde am tranzacţionat, în ultimele săptămâni, peste 10 unităţi. Majoritatea caută suprafeţe mai mari decât cele actuale în care locuiesc şi, bineînţeles, se orientează cu precădere spre acele proprietăţi care dispun de balcoane sau terase, acestea devenind un criteriu definitoriu în opţiunile clienţilor. Bugetul mediu alocat pentru o proprietate s-a situat la circa 100.000 euro, preţul fiind într-un continuu trend crescător”, a declarat Oscar Răceanu, Head of Residential Division în cadrul 24REAL.
În ceea ce priveşte durata de la care un imobil este listat în ofertă şi vândut, reprezentanţii companiei susţin că aceasta variază între 2 săptămâni şi cel mult 2 luni, în funcţie de preţul cerut, de zonă sau de complexitatea actelor ce trebuie obţinute în procesul de achiziţie, respectiv vânzare, după caz.
Titlurile zilei
„Avem listate imobile cu preţuri cuprinse între 50.000 şi 200.000 de euro care sunt cele mai căutate din portofoliul nostru şi care au un orizont mai scurt de vânzare decât în cazul celor cu preţuri mai ridicate. Proprietăţile cu valori de peste 500.000 de euro au o perioadă mai lungă de tranzacţionare, motivul fiind atenţia sporită a clienţilor la astfel de proprietăţi, în ceea ce priveşte poziţionarea într-o zonă exclusivistă, atenţia la detalii, finisaje, calitate, facilitaţi etc. Recent, însă, am înregistrat şi un record – cea mai rapidă tranzacţie de proprietate imobiliară de până acum, ce a durat în jur de 96 de ore de la listare şi până la perfectarea documentelor. Este vorba despre o garsonieră din zona Iancului”, a adăugat Oscar Răceanu.
În paralel, şi piaţa chiriilor pare să dea semne de revenire, mai ales odată cu reînceperea anului universitar, dar a crescut cererea şi din partea expaţilor, cele două categorii lipsind din piaţă în ultima perioadă, pe fondul crizei sanitare.
Pe piaţa de birouri, afectată de criza sanitară din ultimul an, preţul chiriilor a înregistrat o scădere de aproximativ 10% faţă de anul trecut pentru spaţiile listate, în timp ce suprafaţa medie închiriată a cunoscut, la rândul său, o diminuare cu 15% faţă de maximele atinse în 2020.
„Preţul chiriilor a scăzut, în mod real, cu maximum 10%, pentru spaţiile disponibile aflate la listare, însă proprietarii sunt astăzi mult mai flexibili la negociere, atât în ceea ce priveşte preţul cerut cât şi perioada contractată. O direcţie interesantă în piaţă a fost reprezentată de suprafaţa medie închiriată de clienţii din porftofoliul nostru: dacă în 2020 am atins un nivel maxim istoric, de 255 mp închiriaţi, în 2021 suprafaţa medie închiriată pentru birouri a scăzut sub nivelul 2019, la 223 mp”, a declarat Mircea Băbescu, Head of Office Division în cadrul 24REAL.
În cee ace priveşte viitorul, consultanţii susţin că sunt multe contracte care ajung la scadenţă, astfel că ar trebui să existe mai multă efervescenţă pe această piaţă în următoarele luni.
„Totul este în strânsă legătură cu evoluţia pandemiei, respectiv sfârşitul acesteia. Avem mai mulţi clienţi care plănuiesc relocări de acum pentru anul viitor, când se aşteaptă să vedem o activitate mai intensă la birou, chiar dacă o să existe în continuare o componentă de lucru în format hibrid. Încetinirea livrărilor şi a dezvoltărilor noi de clădiri de birouri poate pune la un moment dat presiune pe piaţă, asta deoarece următorii 2-3 ani nu vor aduce livrări semnificative de spaţii de birouri în Capitală”.
În ultimul an, atât actualii chiriaşi, cât şi companiile care şi-au căutat spaţii de birouri au fost mult mai atenţi în luarea unor decizii privind spaţiile de lucru, fie că a fost vorba de o relocare, prelungire a unei înţelegeri contractuale sau investiţii în fit-out