• Accesul la locuințe devine tot mai dificil pentru cumpărători.
  • Istrătescu: Piața apartamentelor vechi din București este impulsionată de lipsa locuințelor noi.
  • Istrătescu: Creșterea prețurilor la apartamentele vechi a atins cel puțin 10.000 de euro în ultimele luni.

Prețul apartamentelor din București continuă să crească, iar accesul la o locuință devine un lux pentru tot mai mulți români. Cu un stoc limitat de construcții noi și o cerere care nu dă semne de scădere, piața imobiliară merge într-o singură direcție: în sus!

Pe piață se estimează creșteri anuale de 8-10% pentru locuințele vechi, declară Toma Filipovici, preşedinte APAIR, la ZF și tot mai mulți oameni încep să își regândească planurile de achiziții.

Cristian Istrătescu, fondator Hubix Investment, afirmă că lipsa locuințelor noi în București duce la creșterea prețurilor apartamentelor vechi cu cel puțin 10.000 de euro, ceea ce înseamnă o majorare de peste 10% într-un an.

Titlurile zilei

ce urmează pentru imobiliare?
ce se alege de burse?
bvb suspendă restart energy one
Gen Z reduce consumul de vin
Chimcomplex construiește fabrica de poliepoxizi în Oneşti
Banca de Investiţii şi Dezvoltare e lansată oficial

Cum vede Istrătescu evoluția pieței imobiliare în următorii 3-5 ani?

Din păcate, pentru cei care încă nu și-au cumpărat o locuință, cel puțin pe segmentul de rezidențial vechi, și acum mă refer în special la București, că aici, practic se dă trendul, am observat că în ultimele luni prețurile au crescut destul de mult., spune Istrătescu.

Putem vorbi de o plafonare sau prețurile vor continua să urce?

Una din companiile pe care o conduc, se ocupă cu, practic, apartamente vechi, pe care noi le renovăm, le revindem. Și am observat creșteri în ultimele luni de cel puțin 10.000 de euro pe un apartament de două camere.

Și cel puțin, asta înseamnă că, dacă ne raportăm la un preț mediu de 80-90 de mii de euro, mai mult de 8-10% cât apărea în studiul vostru. Deci eu mă aștept ca peste, nu știu, un an de zile, prețurile la apartamentele vechi să crească cu mult peste 10%.”, adaugă el.

Care sunt factorii ce duc la această creștere?

Și driverul principal este dat de creșterea mult mai mare a apartamentelor noi. Exact cum menționați și voi, în București cel puțin este o lipsă acută de locuințe noi, de proiecte bune. Sunt foarte, foarte puține, cred că le numărăm pe degetele la o mână, proiectele care sunt cumva în zona mediană spre centru. Deci nu mai avem efectiv stoc de apartamente noi, sunt foarte multe autorizații blocate și, în consecință, prețurile, evident, cresc pentru că este cerere și o ofertă.


Dar o ofertă mică, cerere mare, pentru că românii câștigă din ce ce mai bine, salariul mediu crește, salariile se ajustează și atunci, pentru că prețurile la nou cresc foarte, foarte mult, evident, prețurile la vechi au cam stagnat, însă în ultimul timp, pentru că s-a creat deja un gap destul de mare, este un decalaj mare între nou și vechi, cele vechi mă aștept să recupereze câte cât din zona aceasta.“, spune Istrătescu.