După un deceniu de creștere, piața imobiliară rezidențială intră în cel mai mare impas de după criza financiară din 2008. Inflația, prețurile crescute la energie și materiale de construcții, cererea scăzută pentru creditele ipotecare și imobiliare, teama de război și explozia prețurilor la bunuri și servicii esențiale au un efect major asupra pieței imobiliare.

Cumpărătorii sunt descurajați de creșterea dobânzilor, de situația salariilor – care nu vor crește la nivelul inflației – și de mărirea prețurilor la utilități. În același timp, prețurile locuințelor vor rămâne ridicate, pentru că și materialele de construcții sunt mai scumpe.

Piața imobiliară este atacată acum de toate lebedele negre în acelaşi timp, ceea ce nu s-a întâmplat până acum, spune Cristian Hostiuc, director editorial ZF.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Nu mă aștept acum să existe aceeași situație ca în 2008, respectiv scăderea prețurilor pe piața imobiliară, nici nu poate fi vorba. Problema este că piața imobiliară nu va mai avea același rulaj ca în anii anteriori pentru că cresc dobânzile, prețurile la apartamente sunt mai mari, facturile la utilități sunt din ce în ce mai mari și, până la urmă, nici nu știm cât va fi în final factura, și atunci se reduce puterea de cumpărare și venitul disponibil pentru achiziția unui apartament. Aici se pune problema, nu mă aștept să existe o scădere a prețurilor.”, a povestit Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.