• România înregistrează o creștere impresionantă de 190% în volumul tranzacțiilor imobiliare, și atinge aproape 650 de milioane de euro în primele trei trimestre din 2024, datorită interesului crescut pentru active industriale și de retail.
  • Bucureștiul, lider regional în randamente investiționale, oferă rate de 7,5% pentru active industriale și clădiri de birouri și 7,25% pentru retail și își consolidează poziția ca destinație preferată pentru investiții, datorită stabilizării prețurilor și perspectivelor economice pozitive.
  • Perspectivele pieței imobiliare pentru 2025 rămân optimiste, cu un volum tranzacționat regional estimat la peste 10 miliarde de euro, în special datorită performanțelor din sectoarele industrial, logistic și retail, pe fondul posibilei stabilizări economice globale și reducerii dobânzilor.

România continuă să impresioneze pe piața investițiilor imobiliare din Europa Centrală și de Est (ECE), și înregistrează cea mai mare creștere a tranzacțiilor din regiune. Conform datelor Colliers, în primele trei trimestre ale anului 2024, volumul tranzacțiilor a atins aproximativ 650 de milioane de euro, triplu față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ce sectoare atrag investitorii?

Investițiile se concentrează în special pe active industriale și de retail, pentru al doilea an consecutiv, și marchează o schimbare față de anii anteriori, când birourile domină piața. În București, cel mai dezvoltat oraș al țării, randamentele investiționale se numără printre cele mai atractive din regiune, cu 7,5% pentru birouri și 7,25% pentru retail.

“Pe sectorul industrial și logistic. Acesta este considerat de foarte mare viitor și va avea, să spunem, o perioadă foarte luminoasă de aici înainte, având în vedere contextul global. În cazul României va avea, pentru ceea ce noi numim produse imobiliare prime, deci proprietăți imobiliare comerciale foarte bune, de calitate foarte bună, închiriate, foarte performante.

Titlurile zilei

TRUMP PRESEAZĂ UE SĂ CUMPERE PETROL
POGONARU CERE CONTINUAREA SCHEMEI DE AJUTOR
CE CÂȘTIGĂ BĂNCILE ÎN 2025?
TRUMP AMÂNĂ APLICAREA TARIFELOR
TRUMP RETRAGE SUA DIN OMS
CONSTRUCȚIILE SCAD CU 5% ÎN 2024

Discutăm de randamente care variază între 7 și 8%. Când discutăm despre clasele, să spunem, mari, spații industriale, centre comerciale și clădiri de birouri, spațiile industriale 7,75% spunem noi, birourile în jur de 7,5% și centrele comerciale în jur de 7,25%. Dacă discutăm despre proiecte, să spunem, mai puțin bune, atunci cu siguranță crește randamentul, dar crește și riscul.

România are foarte multe zone neexploatate. Avem un stoc foarte scăzut. Din punct de vedere a bagajului cu care plecăm din 2024 și intrăm în 2025, putem spune că lucrul arată binișor în zona pieței tranzacțiilor imobiliare.

Avem câteva tranzacții mari care sunt în curs de desfășurare în momentul acesta. Dacă nu se întâmplă ceva extrem de rău pe plan economic, având în vedere ieftinirea cât de cât a banilor, scad dobânzile la euro. Putem vedea și ceva comprimări de randamente, cândva într-un orizont de un an. România, în mod special, este destul de expusă din prisma riscurilor macroeconomice.

Avem și această situație politică internă care este destul de precară. O să avem un guvern care se bazează pe foarte multe partide. Și dacă cedează unul, riscă să se prăbușească totul.

De la anul viitor revine președintele Trump în Statele Unite. Rămâne de văzut ce schimbări, pe plan comercial, va viza cu țările vest europene, care au legături puternice cu România. În principiu, trăim vremuri foarte neclare și nimic nu oferă un grad de certitudine foarte ridicat în zilele acestea.” declară Silviu Pop, head of research la Colliers, pentru Aleph Business.

România vede creștere regională

În regiune, volumul investițiilor a crescut cu 24% comparativ cu 2023 și ajunge la 5 miliarde de euro, deși încă sub media ultimilor 10 ani. Polonia rămâne lider, cu contribuții de 55% din total, dar România se remarcă printr-o creștere impresionantă de 190%.

Care sunt rovocările și oportunitățile pieței imobiliare?

Deși perspectivele pieței imobiliare din România sunt solide, există factori care ar putea influența dinamica viitoare. Tensiunile geopolitice, instabilitatea politică internă și condițiile economice globale reprezintă principalele riscuri. Totuși, contextul favorabil pentru sectoarele industrial și logistic, alături de ajustările de prețuri, creează oportunități pentru strategiile de investiții value-add.

Care sunt perspectivele pentru 2025?

Pentru anul 2025, experții prognozează o stabilizare a pieței, pe fondul scăderii dobânzilor și al îmbunătățirii condițiilor economice globale. Randamentele proprietăților prime din România, între 7% și 8%, rămân competitive.

Cu un stoc imobiliar sub media regională, dar în continuă dezvoltare, România este pregătită să capitalizeze pe interesul tot mai mare al investitorilor. Dacă riscurile economice globale rămân sub control, piața imobiliară românească are potențialul de a-și consolida creșterea și în anii următori.