• Colliers: Piața de birouri din București scade cu 18% an/an.
  • Colliers: Cererea nouă se menține la un nivel similar cu 2023.
  • Cerere nouă reprezintă o treime din cererea totală în 2024.
  • Colliers: Rata de neocupare medie este de 14% în 2024 în CBD.

Piața birourilor din București are, în 2024, cel mai scăzut nivel de livrări din ultimele două decenii, cu un singur proiect major finalizat, AFI Loft, care are o suprafață de aproximativ 16.000 metri pătrați, potrivit Colliers.

Cererea totală de închiriere pierde 18% față de anul anterior. Cererea nouă se menține la un nivel similar cu 2023, mai arată analiza. Dar această cerere nouă reprezintă doar o treime din cererea totală în 2024, un procent mai mic decât în anii precedenți, când depășea constant 40% și, în unele cazuri, se apropia de 50%. Deci, o încetinire a expansiunii pieței.

Companiile vor ca angajații să revină la birou. Și asta generează un interes crescut pentru spații moderne și eficiente energetic, mai spune Colliers. Clădirile care formează top 20 al celor cu cele mai mari suprafețe libere au o rată de neocupare de aproximativ 33%, în timp ce pentru restul de aproape 190 de proiecte de birouri, rata de neocupare este de 7%.

Titlurile zilei

ce urmează pentru imobiliare?
ce se alege de burse?
bvb suspendă restart energy one
Gen Z reduce consumul de vin
Chimcomplex construiește fabrica de poliepoxizi în Oneşti
Banca de Investiţii şi Dezvoltare e lansată oficial

Ce spune Cristian Istrătescu, fondator, Hubix Investment, pentru Aleph Business?

De ce scad livrările de birouri?

„Aici vorbim de două componente. Odată este lipsa de avize de proiecte de calitate, adică nu a mai venit mai venit nimic nou. Mai livrează câțiva, dar nu apar pe piață. Adică am putea spune că avem o situație complicată dacă ar fi foarte multe proiecte livrate și nu ar fi un grad de ocupare tocmai bun. În schimb, pe piața de office existentă depinde și de zone.

Sunt zone cum este drumul Taberei, sectorul 6, unde s-au făcut clădiri de birouri, unde Afi are o grămadă de clădiri de birouri, unde gradul de ocupare este unul foarte bun. Vedem chiar și ONE Cotroceni, deja se apropie de 100%. Adică sunt zone în care funcționează în continuare, merge piața, dar în același timp nu cred că trebuie să ignorăm contextul în care ne aflăm. Să nu uităm că, așa la o primă vedere, poate nu pare grav, dar toate aceste tăieri, aceste reduceri de facilități pentru IT-iști, pentru cei care în principiu ocupau aceste clădiri, o să se vadă încet, încet.

Aud în jurul meu foarte multe companii care se relochează, foarte mulți IT-iști care își mută sediul pe Malta, pe țări de genul acesta, pentru că 10% și 10% dacă tai dintr-un salariu mare de IT și sunt o amenistăție acolo, s-ar putea să vedem o migrație destul de mare a IT-iștilor către țări mai prietenoase cu taxarea. Deci consider că e un cumul de factori, este și incertitudinea asta, sunt poate amânări de lansări de companii noi care ar putea să vină în România, dar toate, cumulat, câte un pic, câte un pic din fiecare cauză, cred că se vede în toată piața imobiliară, nu doar în piața de birouri. Cel puțin noi așa o simțim. O vedem ca o scădere, o încetinire, o amânare a deciziei pe absolut orice este în piața imobiliară în momentul de față, nu doar pe office”, spune el.

Ce strategii pot adopta dezvoltatorii pentru a atrage mai mulți chiriași, mai ales că unele clădiri mari sunt în continuare neocupate?

„Da, este o întrebare foarte bună. Acum depinde. Din nou, proiectele imobiliare în care Hubix investește, și nu mă refer în București, mă refer în special în țară, că pe București, cum ziceam, nu prea sunt proiecte prea multe, am văzut că mai mulți dezvoltatori merg către, direcția aceasta de mixed use, adică au și comercial puternic la parter, au poate și zona de locuință, deci este un mix din cele trei componente, clădiri de birouri, avem apartamente și avem și spații comerciale puternice, spații de co-working.

Eu pe astea le văd câștigătoare și cred că așa ar trebui să se poziționeze pe viitor dezvoltatorii, ca să nu aibă nicio emoție. Pentru că atunci când creezi o comunitate. Cel care lucrează în acele birouri doar trece din blocul 1 în blocul 2 și are tot ce înseamnă comercial la dispoziție, cred că nu ai cum să pierzi și pot să confirm că cel puțin din UK, la ultimul curs la care am fost în Oxford, cred că asta a fost una din tematicile principale ale cursului în care UK-ul în special merge foarte mult pe a reconversie clădiri de birouri în mixed use. Deci din două, trei clădiri de birouri care sunt într-o singură zonă, una să fie de rezidențial, una să fie comercial și una de birouri ca să poată să aibă acest mix.

Deci eu aș zice că dacă vrei să play safe te duci în direcția asta, dacă nu, trebuie să îți faci parteneriate puternice, să vii cu facilități, să schimbi, să îmbunătățești condițiile de lucru, să vii cu ceva care să-i atragă pe viitorii chiriași și atunci o să ai succes. Mai dau un singur exemplu aici, cu riscul de a mă întinde, mă uitam la ultima companie care a făcut această tranziție ca să-și aducă efectiv angajați.

E o companie mare de tech care are cred că aproape 1000 și ceva de angajați în România. Tocmai ce s-a mutat într-un birou nou, s-au mutat special pentru că aici aveau doar birouri și atât. În noua clădire unde s-au mutat, practic au venit cu facilități extraordinare, adică este o oază, de verdeață, cu tot ce vrei, facilități pentru colegi IT-iști și ca să-i motiveze să vină la birou și atunci cred că asta ar putea să fie pentru stocul existent, asta ar putea să fie o soluție să se ducă mai mult, să-și transforme clădirile de birouri în spații în care îți dorești să te duci acolo. Este atât de frumos încât preferi să stai la birou decât să stai acasă”, adaugă el.