- Chiriile cresc cu 15% în 2024, iar apartamentele cu două camere domină piața.
- Cluj-Napoca are cele mai mari chirii medii, urmat de București, în timp ce Iași devine lider în viteza tranzacțiilor.
- Românii devin mai interesați de proprietăți spațioase, iar contactările între chiriași și proprietari cresc cu 6%.
Prețul chiriilor crește cu 15% în 2024 față de anul precedent, arată raportul anual realizat de Storia, platforma de imobiliare a OLX. Apartamentele cu două camere rămân cele mai căutate, iar luna august este perioada cu cele mai multe căutări de chirii. Raportul Rezumat de Storia oferă o imagine clară a pieței imobiliare, prezentează evoluția prețurilor, proprietățile preferate, orașele cu cele mai accesibile sau ridicate prețuri și alte informații relevante despre piața din 2024.
Advertisment
„Anul 2024 a adus schimbări interesante pe piața chiriilor – prețurile au crescut, în medie, cu 15% față de anul anterior, Cluj-Napoca fiind cel mai scump oraș. Un aspect notabil a fost că Iașiul a devenit orașul în care proprietățile s-au închiriat cel mai rapid, lăsând Bucureștiul pe locul 2. Comparând piața chiriilor cu piața de achiziții, observăm că românii au manifestat un interes mai mare pentru achiziții decât pentru chirii. Deși contactările pe piața chiriilor au crescut, această creștere a fost mai moderată față de piața de achiziții, unde numărul contactărilor a crescut cu 43%”, o spune Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.
Piața chiriilor în 2024: Prețuri, tranzacții rapide și preferințe în căutări
Prețurile chiriilor cresc cu 15% în 2024 față de 2023. Prețul mediu pentru o garsonieră este acum de 324 euro/lună (+13%), iar pentru un apartament cu două camere ajunge la 493 euro/lună (+12%). Apartamentele cu trei camere au un preț mediu de 616 euro/lună (+11%), iar cele cu patru camere înregistrează cea mai mare creștere, la 1.111 euro/lună (+23%).
Titlurile zilei
Cluj-Napoca și București conduc în topul chiriilor scumpe
Cluj-Napoca are cele mai scumpe chirii, cu un preț mediu de 585 euro/lună, urmat de București cu 565 euro/lună. În București, Sectorul 1 rămâne cel mai scump, cu 765 euro/lună, urmat de Sectorul 2 cu 601 euro/lună. Sectoarele 3 și 5 au prețuri similare, de 511 și 516 euro/lună, iar cele mai mici chirii sunt în Sectorul 4 (466 euro/lună) și Sectorul 6 (471 euro/lună).
Brașov (507 euro/lună) și Constanța (500 euro/lună) urmează în top, iar cele mai mici chirii sunt în Drobeta-Turnu Severin (238 euro/lună). Galați a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor (+21%), iar Ploiești cea mai mică (+5%). Oferta de chirii scade cu 10% față de anul trecut.
În 2024, contactările între chiriași și proprietari cresc cu 6%, iar interesul pentru case (+13%) și spații comerciale (+12%) a crescut. Vizualizările anunțurilor scad cu 1%, dar utilizatorii sunt mai hotărâți să închirieze.
Apartamentele cu două camere rămân cele mai căutate
Apartamentele cu două camere sunt cele mai căutate pentru închiriere (59%), urmate de cele cu trei camere (38%) și garsoniere (18%). Mulți chiriași caută combinații de număr de camere, ceea ce arată interesul crescut pentru locuințe mai spațioase. Luna august este perioada de vârf pentru căutările de chirii, urmată de septembrie și iulie. În 2024, Iași devine orașul cu cele mai rapide închirieri, peste București, în timp ce Timișoara are cel mai lent ritm al închirierilor.
Care sunt cele mai scumpe proprietății pe Storia?
Cea mai scumpă proprietate închiriată pe Storia este o vilă din Piața Presei, București, cu un preț de 12.000 euro/lună. Vila, ideală pentru firme, are 24 de camere, curte de 1.600 mp, parcare subterană, lift și acces facil spre nordul și centrul orașului. O altă proprietate închiriată pentru 12.000 euro/lună este o casă în Cotroceni, lângă metroul Eroilor, cu 3 etaje, 600 mp și terasă. Cel mai vizualizat anunț este un apartament cu 2 camere din Bacău, oferit pentru 250 euro/lună.