Pesimismul pune stăpânire pe investitorii imobiliari din Europa

Anul 2023 nu arată prea bine pentru real-estate: Pesimismul pune stăpânire pe investitorii imobiliari din Europa. Capitalul de investiţii pentru 2023 a ajuns la cel mai mic nivel de la criza financiară globală din 2008.

Investitorii imobiliari din Europa sunt pesimişti în ceea ce priveşte evoluţia sectorului în 2023 şi estimează că preţurile ridicate ale energiei şi o recesiune vor duce la scăderea gradului de ocupare şi a chiriilor, chiar şi în sectoarele anterior solide, şi implicit la reducerea profiturilor.

O redresare în sectorul imobiliar nu este probabilă mai devreme de începutul anului 2024, reiese din raportul Emerging Trends in Real Estate 2023 realizat de PwC împreună cu Institutul Urban Land.

”Izbucnirea războiului în Ucraina şi consecinţele acestuia aduc un nou val de pesimism în rândul investitorilor europeni din sectorul imobiliar, după ce ieşirea din criza sanitară le-a dat pentru scurt timp încredere. Liderii din industrie anticipează că 2023 va fi un an dificil, în care lichidităţile vor scădea, pe o piaţă în care volumul investiţiilor, chiriile şi gradul de ocupare vor fi din ce în ce mai mici. Îngrijorările legate de inflaţie, ratele dobânzilor şi evoluţia economică sunt în creştere faţă de anul trecut când deja începeau să alarmeze mediul de afaceri. Oportunităţile de creştere şi de obţinere a unui randament bun al investiţiilor există în continuare, dar ecuaţia a ceea ce reprezintă o afacere bună s-a schimbat din nou”, a declarat Francesca Postolache, Partener, PwC România.

Disponibilitatea capitalului pentru investiţii în 2023 a ajuns la cel mai mic nivel de la criza financiară globală din 2008, fiind preconizată o scădere puternică a activităţii de dezvoltare, după o încetinire în 2022.

Pesimismul privind evoluţia pieţei reiese şi din intenţia scăzută a respondenţilor de a achiziţiona proprietăţi imobiliare: 51% dintre participanţii la sondaj se aşteaptă să fie cumpărători neţi de active imobiliare în 2023, în scădere faţă de anul trecut (59%). Datele sunt mai pesimiste chiar şi faţă de cele din 2020, când 55% dintre participanţii la sondaj declarau că intenţionează să achiziţioneze proprietăţi imobiliare în 2021.

Dincolo de incertitudinea generală pentru viitorul apropiat, investitorii semnalează şi alte motive de îngrijorare cu privire la evoluţia sectorului. Astfel, 92% dintre respondenţi arată că disponibilitatea resurselor şi costurile de construcţie sunt principalele lor îngrijorări pentru 2023, cât şi pentru următorii 3-5 ani, pe fondul deficitului de materiale şi al forţei de muncă, precum şi a presiuni inflaţioniste. Alte îngrijorări enunţate se referă la creşterea economică europeană (76%), dobânzi (73%) şi evoluţia economică globală.

Totuşi, anul 2023 ar putea să aducă şi oportunităţi pentru investitorii bine capitalizaţi, atât pentru achiziţii, având în vedere scăderea evaluărilor, cât şi pentru dezvoltări viitoare, fiind aşteptată o scădere a preţurilor la terenuri, dar şi un declin accentuat al concurenţei între dezvoltatori.

Sectorul rezidenţial rămâne în topul preferinţelor fiind considerat mult mai stabil din perspectiva veniturilor decât sectoarele comerciale. Totuşi, creşterea bruscă a costurilor de construcţie şi a costurilor forţei de muncă afectează şi dezvoltatorii rezidenţiali, limitând oferta în contextul în care cererea rămâne ridicată.

Infrastructura pentru energie nouă rămâne în topul sectoarelor promiţătoare, pe fondul uneia dintre cele mai mari provocări globale – tranziţia către energia verde. Aceasta este urmată de sectorul de life sciences (cercetare/dezvoltare în domeniul farmaceutic, alimentar, biotehnologie, etc) şi de centrele de date. Contrar ediţiei de anul trecut, logistica a coborât în clasamentul general de pe locul al treilea pe locul al optulea, în timp ce se remarcă un interes crescut pentru o serie de subsectoare cu o componentă socială (cămine pentru bătrâni, case sociale, etc).

Clasamentul anual al celor mai atractive oraşe europene pentru investiţiile imobiliare arată că investitorii vor continua să-şi plaseze banii în oraşele importante ale Europei, în ciuda faptului că perspectivele au scăzut în toate cele 30 de oraşe analizate în raport.

Pentru al doilea an consecutiv, Londra rămâne principala metropolă în clasamentul preferinţelor investitorilor pentru 2023, Paris urcă pe locul al doilea, în timp ce Berlin coboară pe poziţia a treia a clasamentului. De altfel, se remarcă o scădere a scorurilor pentru toate oraşele germane incluse în top pe fondul dependenţei de gazul produs în Rusia şi potenţialul impact asupra economiei europene.

Clasamentul oraşelor este următorul:

1 Londra
2 Paris
3 Berlin
4 Madrid
5 Munchen
6 Amsterdam
7 Frankfurt
8 Hamburg
9 Barcelona
10 Milano.

Raportul a fost realizat în rândul a 1.038 de respondenţi din 20 de ţări din Europa.