• Materialele pentru izolație trebuie să fie incombustibile.
  • Clădirile cu peste 20 m înălțime au cerințe suplimentare de siguranță.
  • Detectoarele de fum și gaze devin obligatorii în toate noile construcții.
  • Sistemele fotovoltaice trebuie integrate conform noilor norme de siguranță.
  • Sistemele de monitorizare a incendiilor sunt reglementate mai strict.

Siguranța la incendiu se rescrie după 25 de ani.

Din luna mai, dezvoltatorii imobiliari trebuie să respecte reguli mai stricte pentru protecția clădirilor și a locatarilor. Normativul P118-2025 introduce noi cerințe: doar materiale incombustibile pentru izolație, sisteme mai eficiente de detecție a fumului și noi reguli pentru clădirile dotate cu panouri fotovoltaice.

Peste 20.000 de clădiri noi vor fi afectate anual, iar dezvoltatorii trebuie să se adapteze rapid.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

Ce spune Antonela Comșa, deputy CEO, Globan Vision pentru Aleph Business?

Noile norme impun reguli mai dure pentru dezvoltatori. Cât de pregătită este industria pentru aceste schimbări?

Putem spune că așa suntem undeva la mijloc, pentru că aceste materiale incombustibile, ca să spunem așa, se folosesc în industrie.
Pentru clădirile foarte înalte, ele erau obligatorii și înainte.
Ce apare acum nou, se mărește gradul de combustie pentru clădirile de peste șase etaje, ceea ce înainte, pentru partea de rezidențial, de exemplu, era doar pentru clădirile de peste 11 etaje.
De asemenea, se introduc reguli noi pentru parcaje, în sensul în care era și logic.
Industria avansează, apar tehnologii noi, așa cum am spus mai devreme, panouri fotovoltaice, avem prize de încărcare electrică pentru mașini, iar mașinile electrice reprezintă un pericol, panourile pot lua foc, și atunci este absolut normal ca regulamentele să se schimbe.
Industria, cumva, era pregătită, doar că, bineînțeles, vom avea un impact, aceste materiale fiind întotdeauna mai scumpe.
Am avut de-a lungul timpului câteva exemple negative cu problemele fațadelor ce au luat foc din cauza materialelor care ardeau foarte ușor, respectiv polistirenul.
Acum, prin această schimbare a legislației, va trebui să folosim vată, va trebui să folosim tâmplărie de aluminiu, materiale care au un grad de combustie mai bun.”
, spune ea.

Materialele incombustibile devin obligatorii. Cum va influența acest lucru costurile construcțiilor și prețurile locuințelor?

Este o diferență, totuși. Adică, să știți că noi, de multe ori, am avut și avem niște standarde un pic mai dure față de vest. Pot să vă spun că acum câțiva ani, când lucram la construcția unui centru comercial, a trebuit să avem foarte multe discuții cu reprezentanții de la ISU pentru a putea rezolva, să zicem, într-un mod economic, fezabil, problemele de securitate la incendiu.

Ne aliniem și noi, dar eu, aici, nu cred că a fost vorba neapărat de aliniere cu standardele din vest, cât o aliniere cu tehnologia apărută. Ținem pasul cu ei întotdeauna, însă cred, la partea tehnică și așa cum spuneam, nu putem întotdeauna să ne comparăm, chiar dacă nu are legătură, să spunem, acum, cu ISU. Gândiți-vă că noi suntem totuși o țară cu risc din punct de vedere al cutremurilor, ceea ce în vest nu se întâmplă, standardele sunt cumva diferite. Influența, este clar, va fi un cost suplimentar, mai ales absolut la toate clădirile. Mai puțin clădirile, așa cum menționam mai devreme, clădirile care sunt înalte, peste 28 de metri, în cazul birourilor, sau peste 11 etaje, ceea ce însă, la noi, în România, majoritatea se construiesc, așa cum putem să ne uităm în marile orașe, clădiri până în 11 etaje, tocmai pentru că dezvoltatorii vor să evite intrarea într-o altă legislație care implica un cost suplimentar.

Acum acesta a apărut și clar vor fi creșteri de preț.
Diferența între o fațadă realizată cu un polistiren și tâmplărie de PVC versus o fațadă realizată cu vată și cu tâmplărie de aluminiu este undeva între 15 și 20% în plus.
Și aici vorbim strict doar de fațade.
Dacă ne gândim și la toate măsurile necesare pentru locurile de parcare, probabil că vom vedea niște creșteri, per global, undeva în jur de 10%.
”, adaugă el.