Investiţiile imobiliare realizate în România în primul trimestru din 2021 au totalizat 98 mil. euro, în scădere cu 19% faţă de volumul tranzacţionat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului trimestrial al CBRE.

Clădirile de birouri din Bucureşti şi spaţiile industriale din vestul ţării au generat cel mai mare volum investiţional.

În total, în primele trei luni, au fost închise nouă tranzacţii imobiliare, cu o valoare medie de 11 mil. euro, arată datele CBRE Research.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Cea mai mare tranzacţie a fost reprezentată de achiziţia clădirii de birouri Bucharest Financial Plaza, vândută de instituţia bancară BCR către fondul austriac de investiţii Immofinanz pentru aproximativ 36 mil. euro.

„Ce este interesant de remarcat este apetitul investitorilor pentru proiecte industriale: 38 mil. euro din volumul total a fost generat de tranzacţii cu spaţii industriale, aproape la egalitate cu volumul generat de clădirile de birouri, respectiv 40 mil. euro. Aceasta evoluţie confirma interesul investitorilor către proiectele industriale si presiunea de scădere a randamentelor pe acest segment. Încă 20 mil. euro au fost investiţi în hoteluri, segment pentru care observăm, de asemenea, un interes ridicat în ultimele luni. În continuare, ne aşteptăm la achiziţia de noi clădiri de birouri, precum şi de parcuri de retail, aceasta din urmă fiind o tipologie de produs foarte căutată atât în România, cât şi în celelalte pieţe din Europa Centrală şi de Est”, a declarat Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.

În ceea de priveşte atractivitatea oraşelor şi disponibilitatea produselor imobiliare pentru investiţii, Bucureşti a continuat să fie destinaţia preferată a investitorilor, atrăgând 57% din volumul total de 98 mil. euro tranzacţionat în primul trimestru, respectiv trei din cele nouă tranzacţii.

Alte oraşe care au atras atenţia investitorilor la începutul acestui an au fost Timişoara, Arad şi Caransebeş, în special pentru achiziţiile de proiecte industriale, cu o valoare cumulată de peste 20 mil. euro.

Cei mai dinamici investitori au fost companiile din Austria şi Cehia, care au generat aproximativ 60% din volumul tranzacţionat în primele trei luni, confirmând astfel secvenţialitatea fluxului de capital din Europa Centrală şi de Est, indicată de CBRE la începutul anului. Investitorii români au fost implicaţi în 4% din volumul tranzacţionat, respectiv în achiziţia unei clădiri de birouri în Braşov.

Randamentele investiţiilor imobiliare au rămas stabile pe toate cele trei sectoare: 7% pentru spaţiile de birouri, 7,75% pentru cele industriale şi 7% pentru retail.

În Europa Centrală şi de Est (CEE: Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia), volumul investiţiilor imobiliare a atins 1,95 mld euro în primul trimestru din 2021, la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor CBRE.