Piața imobiliară își revine. În ciuda creșterii prețurilor la materii prime și a reducerii considerabile a importurilor din Rusia și Ucraina, în primele trei luni ale anului, numărul de locuinţe vândute în Bucureşti şi Ilfov a crescut cu 16% comparativ cu primul trimestru din 2021, potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Dacă 2022 a debutat cu o uşoară scădere a numărului de apartamente şi case vândute în Bucureşti-Ilfov, de 0,5% în ianuarie comparativ cu ianuarie 2021, luna februarie a adus o creştere de 20,1% a vânzărilor de locuinţe iar în martie s-a înregistrat o creştere de 24,6% comparativ cu martie 2021, în ciuda contextului internaţional. În prezent, în București și împrejurimi, sunt în construcție 27.000 de locuințe, un record în istoria modernă a pieței rezidențiale.

Am discutat subiectul cu Eduard Uzunov, președinte Regatta Imobiliare.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“24 februarie a fost un moment al blocajului. Și am fost toți blocați și speriați. Și evident că a fost un recul în piață. Mulți investitori și-au retras ofertele, alții au zis „Hai să așteptăm să vedem când se termină războiul”. După luna martie, războiul a intrat în cotidian, pe la mijlocul lunii martie. Adică a intrat în cotidian, ne-am obișnuit cu el, este acolo.

În schimb, noi avem o mare problemă – inflația, care este galopantă. Creșterea prețului coșului zilnic, creșterea prețului materialelor de construcție, care a dus la creșterea prețurilor în piața imobiliară. Toată lumea se repede să prindă ceva pentru că-și dă seama că o valoare plătește acum și un preț va plăti mult mai mare. Și atunci toată lumea, în special în piața imobiliară de lux, pe care sunt eu, în care oamenii, decât să țină banii în bancă și să plătească bani pentru a ține banii în bancă, preferă să investească în piața imobiliară.”, a declarat Eduard Uzunov, președinte Regatta Imobiliare.