• Potrivit Real Estate Investors Sentiment Barometer, 64% dintre investitori prognozează o creștere a valorii portofoliilor în următoarele 12 luni, 30% se așteaptă la o stagnare, iar 6% estimează o scădere.
  • Cererea pentru spații de birouri rămâne stabilă, iar segmentul retail arată o ușoară creștere, scrie ZF.
  • Principalul mod de finanțare este împrumutul bancar, indicat de 49% dintre investitori, în timp ce cerințele ESG și obiectivele de sustenabilitate joacă un rol tot mai important în deciziile investiționale.

Conform Real Estate Investors Sentiment Barometer realizat de Cushman & Wakefield Echinox, investitorii sunt optimiști în privința evoluției portofoliilor pentru următoarele 12 luni și anticipează o îmbunătățire față de anul precedent.

Astfel, 64% dintre respondenți estimează o creștere a valorii portofoliilor, 30% se așteaptă la stagnare, iar doar 6% anticipează o scădere, scrie ZF.

Un sondaj realizat cu manageri ai unora dintre cei mai mari investitori și dezvoltatori din România, cu portofolii cumulate de 15 miliarde euro, arată că Bucureștiul și orașele secundare rămân principalele destinații de investiții.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Aproximativ 80% dintre respondenți aleg Bucureștiul ca zonă preferată, iar orașele terțiare (sub 200.000 de locuitori) atrag atenția a 31% dintre investitori, în creștere față de 24% anul anterior.

Care sunt perspectivele pieței pentru 2025:

  • Segmentul industrial & logistic și retail sunt considerate oportunități de creștere.
  • Cererea pentru spații de birouri este stabilă, iar segmentul retail arată o ușoară creștere.
  • Chiriile pentru birouri continuă să crească, în timp ce în cazul spațiilor industriale și logistice se observă o stabilizare a tendinței ascendente. Inflația și costurile de construcție și finanțare reprezintă principalele riscuri care pot influența aceste evoluții.

Care sunt sursele de finanțare și principalele riscuri în piață?

  • 49% dintre investitori indică finanțarea prin bănci ca principală sursă, iar 19% se bazează pe împrumuturi de la acționari.
  • Factorii de risc sunt inflația, dobânzile ridicate, instabilitatea geopolitică și financiară.
  • Sustenabilitatea și cerințele ESG sunt prioritare, iar investitorii iau în calcul eficiența operațională și soluții creative.