- Interesul cuplurilor pentru a cumpăra o locuință crește cu 30% față de anul trecut, acestea optează din ce în ce mai mult pentru apartamente spațioase (3-4 camere) în locul tradiționalelor 2 camere.
- Preferințele se orientează spre locuințe situate în zone liniștite, cu acces facil la facilități esențiale precum mijloace de transport, parcuri, grădinițe și școli.
- Procesul de selecție implică nevoi diferite: femeile pun accent pe design, compartimentare și finisaje, iar bărbații se concentrează pe aspectele tehnice și financiare.
Achiziționarea unei locuințe devine o prioritate tot mai mare pentru cupluri și înregistrează anul acesta o creștere semnificativă a interesului acestora, respectiv cu 30% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.
Advertisment
Conform unui studiu realizat de dezvoltatorii imobiliar Nusco și STC Partners, în colaborare cu North Bucharest Investments (NBI), un procent semnificativ de cupluri optează acum pentru locuințe mai spațioase.
În procesul de vânzare, cuplurile reprezintă o categorie importantă de clienți, ce au nevoi specifice legate de confort, compartimentare, facilități și acces către anumite zone de interes, fie că ne referim la parcuri, mijloace de transport sau unități de învățământ.
Titlurile zilei
Analizele specialiștilor din domeniul imobiliar arată că, în ultimii doi ani, cuplurile au trecut de la tradiționala alegere a unei locuințe cu 2 camere, spre spații mai generoase, în acord cu noile standarde de viață.
Ce spune Bogdan Iliescu, Director Comercial, Nusco?
„Comparativ cu anul trecut, observăm o creștere a interesului cuplurilor pentru unități mai mari, spre deosebire de clasica alegere a celor două camere. Vedem tot mai multe solicitări pentru 3 și chiar 4 camere în rândul preferințelor cuplurilor. Acest lucru se datorează unui standard și stil de viață tot mai evoluate, noile generații fiind cu mult mai informate, din toate punctele de vedere, decât anterioarele generații”, spune el.
Dacă trendul cu privire la spațiul de locuire este unul diferit, în privința zonei, opțiunile cuplurilor sunt neschimbate: liniște, proximitate față de mijloace de transport, și supermarketuri, grădinițe sau școli.
Standardele de locuire sunt tot mai ridicate
Potrivit analizei echipei de vânzări a Nusco, cererile cuplurilor se îndreaptă semnificativ mai mult spre apartamente mari, în zone liniștite, cu spații verzi, parcuri în apropiere, alături de întreg mixul de facilități necesar unui stil de viață contemporan.
Odată cu intensificarea activității pe piața imobiliară, se remarcă o creștere semnificativă a numărului de tranzacții și a cererii, comparativ cu anul trecut, iar majoritatea dintre acestea solicită apartamente și locuințe mari, 3 sau 4 camere, ori case și vile, potrivit studiului intern al North Bucharest Investments (NBI).
Ce spune Andreea Nicolae, Client Relations Manager, NBI?
“Tot mai multe cupluri apelează la credite ipotecare pentru achiziția unei locuințe, în timp ce tinerii manifestă un interes sporit pentru investițiile imobiliare. Astfel, comparativ cu anul trecut, înregistrăm o cerere mai mare de până la 30% în ceea ce privește achiziția de noi locuințe pentru cupluri.
Din totalul de aproximativ 250 de cupluri care au interacționat cu noi anul acesta, aproximativ 35% au achiziționat deja o locuință nouă, 25% au achiziționat în scop investițional, iar 40% sunt în etapa de informare și cercetare. Suntem siguri că o mare parte dintre aceștia vor lua decizia finală în perioada imediat următoare, având în vedere continua majorare de preț a locuințelor. Un alt lucru observat în ultima perioadă este legat de suprafețele tot mai mari pe care cuplurile le solicită pentru noile sale spații de locuire”, spune ea.
Când sunt achiziționate locuințele?
“Cuplurile achiziționează locuințe, de cele mai multe ori, spre finalul proiectului sau atunci când lucrările sunt într-un stadiu avansat. Piața prezintă un interes ușor mai ridicat decât acum 12 luni, însă persistă o lipsă de încredere în proiectele aflate în construcție. Acest lucru determină o preferință crescută pentru locuințele deja finalizate și o mai mare prudență din partea clienților atunci când analizează o achiziție într-un proiect aflat în fază incipientă”, spune Roxana Cristea, Partner & COO – STC Partners.
Proximitatea față de facilități este decisivă în achiziția unei locuințe
În privința ‘pachetelor atractive’ pentru cupluri, companiile din real estate spun că nu există o ‘ofertă standard’, însă este clar că există un interes crescut pentru proximitatea față de punctele importante de ineteres pentru tinerele familii sau cupluri.
„Cele mai atractive sunt unitățile mai mari și spațioase, unde dezvoltatorii pot oferi o anumită flexibilitate în ceea ce privește prețul, inclusiv discounturi pentru închiderea tranzacției. Alegerea depinde de nevoile familiei și de planurile pe termen mediu și lung, însă conectivitatea și apropierea de școli, birouri și mijloace de transport sunt factori decisivi în selecția locației”, subliniază Roxana Cristea.
De altfel, o provocare cu care se pot confrunta cuplurile este cea a alegerii între facilități și locație, conform analizei NBI.
„Într-o piață atât de dinamică, cumpărătorii sunt mai exigenți ca niciodată, alegând cu atenție sporită locuințe care să le îndeplinească toate criteriile și aproape fără compromisuri. Le recomandăm clienților să vadă cât mai multe proprietăți, să apeleze la consultanții imobiliari și să fie deschiși și la alte soluții pe care consultanții le pot propune chiar pe teren, în timpul unui tur de vizite. De cele mai multe ori, clienții decid cu dificultate între facilitati și locație, spre exemplu, însă atunci când sunt însoțiți de către profesioniști, cu siguranță achiziția est emai ușoară și croită pe nevoile reale ale cuplului”, spune Andreea Nicolae.
Care sunt provocările unui cuplu: detaliile tehnice sau finisajele customizate?
Procesul de selecție a unei locuințe poate aduce provocări majore pentru un cuplu, deoarece preferințele și nevoile bărbaților și femeilor variază considerabil.
În cadrul procesului de selecție, femeile joacă un rol esențial, vin pregătite cu întrebări atât în timpul vizitelor proprietății, cât și în cadrul întâlnirilor dedicate prezentării portofoliului, relevă analiza NBI.
„Dacă femeile sunt atente la aspecte precum suprafața, compartimentarea, finisajele, designul, termenul de finalizare și documentația legală, bărbații se concentrează mai degrabă pe aspecte financiare: prețul, posibilitățile de negociere, metodele de plată, avansul necesar, metodele de plată, termenii contractuali, precum și detalii despre dezvoltator și constructor”, menționează Andreea Nicolae.
„În procesul de cumpărare a unei locuințe, întrebări au ambii parteneri, dar cu interese diferite: bărbații vor lămuriri pe partea tehnică și financiară, care sunt finisajele, cum se face încălzirea, din ce sunt făcuți pereții, care sunt condițiile de achiziție, iar femeile se orientează mai mult spre design sau suprafețe utile. Doamnele încă de la primele vizionări <mobilează apartamentul> și caută spațiile potrivite pentru amenajarea ideală, dar sunt atente și la vecinătățile ansamblului, la școli, supermaketuri, mijloace de transport în comun și chiar vecinii”, spune reprezentantul Nusco, Bogdan Iliescu.
Și în cazul clienților STC Partners, interesele femeilor se duc mai degrabă spre zona de personalizare a spațiului, în timp ce partenerul acestoa este mai interesat de detaliile tehnice ale ansamblului. Dezvoltatorului le recomandă cuplurilor să apeleze la ajutorul specialiștilor și să se implice activ în procesul de achiziție, adresând toate întrebările necesare.
„O provocare pentru cupluri este reprezentată de lipsa de încredere în dezvoltator sau în proiectul imobiliar, motiv pentru care este recomandat să verifice istoricul, să viziteze proiectele finalizate anterior și să adreseze întrebările și neclaritățile pe care le au, oferind șansa dezvoltatorului să își împărtășească punctul de vedere”, spune Roxana Cristea.
Emoțională sau investițională, achiziția unui apartament în cazul cuplurilor are, cu certitudine, mai multe provocări și nesiguranțe. Specialiștii din real estate consideră că pentru fiecare cuplu există un proiect potrivit, iar piața de real estate din România este una diversificată, dinamică și suficient de matură încât să răspundă noilor standarde de locuire.