• Storia: Chiriile cresc cu 7% în martie 2025 față de martie 2024.
  • Storia: Prețurile scad cu 1% față de luna februarie 2025.
  • Storia: Garsonierele din Oradea urcă cu 30% într-un an.
  • Storia: Chiriile din Iași cresc cu 13%, în topul național.
  • Storia: Sectorul 1 depășește 1.200 euro/lună pentru 3 camere.
  • Storia: Sectorul 6 rămâne cel mai accesibil din București.
  • Interacțiunile chiriaș-proprietar urcă cu 18% în martie.
  • Durata medie de tranzacționare scade cu 10% față de 2024.
  • Apartamentele mari conduc creșterea în marile orașe.
  • Arad înregistrează scăderi de 4% la 2 și 3 camere.

Chiriile continuă să crească în marile orașe din România, dar nu peste tot în același ritm. În martie 2025, prețurile au fost, în medie, cu 7% mai mari față de anul trecut, dar scad cu 1% față de februarie, arată o analiză Storia. Oradea a avut cea mai mare explozie de preț, cu +30% la garsoniere.

În București, apartamentele cu trei camere ajung la 1.200 de euro în Sectorul 1, dar și sub 600 în Sectorul 6. Iar interesul pentru închirieri e în creștere, cu 18% mai multe interacțiuni și cu 10% mai puțin timp până la semnarea contractului. Ce ne spun aceste cifre despre cerere, puterea chiriașilor și mișcările dezvoltatorilor?

Ce spune Alexandru Ispir, expert în imobiliare, pentru Aleph Business?

În București vedem discrepanțe mari între sectoare. Care sunt lucrurile care influențează prețul unei chirii?

Așa este, avem o discrepanță și eu cred că sunt mai multe motive. În primul rând, accesul la transport, proximitatea metroului este foarte importantă. Sectoarele 1, 2 și 3 au cele mai bune conexiuni, stații dese, apropiate. Deci, chiriile tind să fie mai scumpe în aceste sectoare. De asemenea, e vorba despre vecinătăți. Cartierele, dau un exemplu, Aviatorilor sau Floreasca, sunt net superioare față de Rahova sau Ferentari. În ceea ce privește siguranța, imaginea cartierului și toate aceste vecinătăți influențează direct prețul. De asemenea, avem facilitățile din zonă. Școalile bune, spitaluri, parcuri, restaurante sau centrele comerciale ridică valoarea mai sus a chiriilor. Și, de asemenea, în zona de Nord vedem o cerință mai mare a chiriașilor corporatiști în zona IT. Ceea ce înseamnă că această cerere mai mare duce la bugete mai mari”, spune el.

Titlurile zilei

CUM POȚI LUA FINANȚARE?
E PAȘTELE DUREROS DE SCUMP?
CE URMEAZĂ PENTRU SMARTBILL?
CÂND EXPORTUL SCADE, ECONOMIA SUFERĂ
Norofert termină 2024 cu o cifră de afaceri de 45 milioane de lei
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

De ce crește chiria cel mai mult la apartamentele mari, cu trei camere?

În primul rând, oferta este mai mică în comparație cu garsonierele sau cu apartamentele de două camere. Cele de trei camere sunt mai mici pe piață, iar raportul cerere-ofertă împinge prețul mai sus. De asemenea, vedem o cerere mai mare din partea familiilor. Costurile de cumpărare a unui apartament de trei camere în ultimii ani au fost unul mult mai ridicate și multe dintre familii au preferat să închirieze în detrimentul unei achiziții. Și, de asemenea, costurile mai mari de construcție și întreținere. Proprietarii care au achiziționat un apartament de trei camere și care au dorit să-l închirieze au trebuit să amortizeze investiții mai mari, deci și chiria a crescut în piață”, adaugă el.

Care sunt orașele „calde” pentru investitori în 2025?

În 2025, cred că în continuare orașele mari din România rămân cele mai atractive. Cred că avem Timișoara cu un hub IT în creștere, o infrastructură bună și chirii peste medie. Avem Cluj-Napoca care, în continuare, este un oraș mare, universitar și care, de asemenea, se bucură de foarte multe companii din zona de tech. Avem Brașov și Constanța care atrag turism an de an, dar și relocări. E o cerere mare la închiriere și mai ales în zonele centrale și noi. Avem Iași care este într-o plină expansiune și o creștere foarte bună pe zona de business și IT. Și, în ultimul rând, ca în fiecare an, avem Bucureștiul, capitala României, cu o zonă de business foarte bună și, de asemenea, este un oraș universitar foarte important”, continuă el.

Credeți că Bucureștiul rămâne în urmă față de alte orașe, în ceea ce privește dezvoltarea?

Nu. Nu cred asta. Bucureștiul este un pol important și va fi un oraș care va fi într-o continuă dezvoltare în următoare ani. Dar avem celelalte orașe care vin din urmă”, spune el.