- Prețurile apartamentelor cresc semnificativ, un apartament cu două camere în București costă acum cu 383% mai mult decât în anul 2000 (aproape 99.600 de euro față de 20.600 de euro).
- Accesibilitatea locuințelor s-a îmbunătățit, datorită veniturilor mai mari; dacă în 2000 era nevoie de 12 ani pentru a cumpăra un apartament, astăzi sunt necesari doar 7 ani.
- Piața chiriilor și interesul pentru imobiliare sunt în creștere, chiria unui apartament cu două camere în București crește de la 80 de dolari, în 2000, la 550 de euro, în prezent.
În ultimii 25 de ani, piața imobiliară din România suferă transformări, atât în ceea ce privește prețurile, cât și accesibilitatea locuințelor.
Advertisment
Dacă în anul 2000 un apartament cu două camere în București costa echivalentul a 20.600 de euro, astăzi prețul unei astfel de proprietăți crește cu 383% și ajunge la aproape 99.600 de euro.
Datorită creșterii veniturilor, românii își pot permite mai ușor o locuință, în loc de 12 ani de muncă necesari pentru achiziția unui apartament în 2000, acum sunt suficienți doar 7 ani. Și piața chiriilor se schimbă radical, iar prețurile cresc de la 80 de dolari pe lună în 2000, la aproximativ 550 de euro în prezent.
Titlurile zilei
Cluj-Napoca înregistrează cele mai spectaculoase creșteri, cu prețuri mai mari de peste 700% față de acum un sfert de secol. Interesul pentru achiziții și închirieri continuă să crească, semn că piața imobiliară rămâne dinamică și în 2025.
Ce spune Gabriel Blăniță, Director & Advisory Services la Colliers, pentru Aleph Business?
„În primul rând, comparația cu perioada de acum 25 de ani este una foarte diferită. Dacă ne uităm la drumul pe care România l-a parcurs în acest timp și în special după aderarea la Uniunea Europeană din 2007, vorbim practic de două țări total diferite. România de acum 25 de ani, unde dacă ne uităm doar la câțiva indicatori, cum ar fi salariul mediu, PIB-ul țării sau numărul de locuințe construite într-un an, vorbim practic de țări total diferite. Dacă mai rentează să cumpărăm imobiliare și în 2025, răspunsul este cu siguranță da”, spune el.
Cum evoluează piața imobiliară?
„Piața de acum este una mult mai matură față de ce se întâmpla în trecut, chiar și acum 5 sau 10 ani, ca să nu mergem înapoi 20-25. Ce se întâmplă pe măsură ce o economie se dezvoltă, este că vedem o piață din ce în ce mai puțin accesibilă, dar în același timp, în termen relativ, dacă ne comparăm cu alte țări, vedem că pentru români locuințele sunt mai accesibile decât pentru cei din Polonia sau Ungaria, să comparăm doar cu două țări din zona noastră. În primul rând, este bine să achiziționăm ceea ce ne permitem și să nu ne întindem mai mult decât ne ține plapuma, mai ales în condițiile în care dobânzile se pare că vor mai rămâne ridicate o perioadă mai îndelungată de timp”, spune Blăniță.
„În același timp, vedem multă volatilitate și mult risc, în special în economiile care au un grad de îndatorare crescut. România este la limita acestui grad de îndatorare ridicat, însă, în același timp, plătim dobânzi foarte ridicate”, adaugă el.
Care sunt factorii de luat în calcul la achiziția unei locuințe?
„E important ca atunci când facem o investiție, să ne asigurăm nu doar că avem banii necesari pentru a cumpăra, ci și pentru a întreține. Iar dacă ne raportăm la anumite sume, la anumite praguri, de 100.000 de euro, de exemplu, este un prag prin care te poți finanța și cu Prima Casă, în care ai un avans de 5%. Altfel, avansul pe care îl ai la dispoziție trebuie să crească la 15%, pentru a putea cumpăra o locuință”, spune el.
Ce locuință poți cumpăra cu 100.000 de euro?
„Cu 100.000 de euro, poți cumpăra un apartament de două camere în București, doar în zone mai degrabă periferice sau în zona metropolitană, pe când în zonele mai centrale, cu 100.000 de euro, mai degrabă, te poți orienta către o garsonieră sau un studio dublu.
De asemenea, trebuie să ținem cont și de două elemente ușor de uitat, respectiv TVA-ul și parcarea, care, de regulă, mai adaugă aici fie 9 sau 19% în cazul TVA, fie în cazul parcării, de la 5.000 la 20.000 de euro, sau poate chiar și mai mult în anumite proiecte”, conchide Blăniță.