Capacitatea Chinei de a stăvili criza din sectorul imobiliar este din nou pusă sub semnul întrebării după ce un dezvoltator privat cu susţinere de stat pentru finanţare s-a alăturat unei liste din ce în ce mai lungi de firme din sector care intră în default, scrie Bloomberg.
Advertisment
CIFI Holdings Group nu a reuşit să plătească la timp dobânda unei obligaţiuni în dolari cu maturitate pe 8 octombrie, avertizând că ar putea întâmpina probleme similare la datoriile offshore.
Defaultul este îndeosebi îngrijorător pentru că CIFI era considerat un barometru al succesului unui nou efort al Beijingului de a folosi garanţii de stat pentru a ajuta un grup select de dezvoltatori să acceseze finanţare locală.
Titlurile zilei
Dificultăţile constructorului servesc de asemenea drept indicator al provocărilor pe care liderii chinezi le întâmpină în a revitaliza un motor economic cheie înaintea Congresului Partidului Comunist.
„Este prea târziu ca autorităţile să mai poată susţine sectorul acum“, arată Charles MacGregor, de la Lucror Analytics. Încrederea în rândul cumpărătorilor de locuinţe şi creditorilor pare complet erodată.
În alt semn al cererii aproape inexistente de locuinţe, unele autorităţi locale din China cumpără locuinţe în vrac de la dezvoltatori şi încurajează entităţile de stat să procedeze la fel în încercarea de susţinere a pieţei imobiliare.
Piaţa proprietăţii, cu o contribuţie de aproximativ un sfert la PIB-ul chinez întâmpină probleme majore, declanşând o serie de efecte secundare care afectează creşterea celei de-a doua mari economii a lumii, notează Financial Times.
Logan Wright, de la Rhodium Group, caracterizează situaţia drept o „criză financiară în slow motion“.
Ce a început ca o criză a proprietăţii se transformă acum într-o criză financiară la nivelul autorităţilor locale.
Cu declinul pieţei, mii de vehicule de finanţare de la acest nivel fie încep să ducă lipsă de fonduri, fie sunt în pragul unor defaulturi fără precedent, spun analiştii.
Criza ar putea cuprinde şi sectorul bancar, avertizează FMI, potrivit Bloomberg.
O analiză a fondului arată că 45% dintre dezvoltatori ar putea fi incapabili să-şi acopere obligaţiile privind datoriile cu câştiguri, iar 20% dintre aceştia ar putea deveni insolvenţi.
Într-un scenariu, 15% din băncile mici din China s-ar putea prăbuşi.