• Build21 inițiază 21 de proiecte imobiliare.
  • Proiectele sunt rezidențiale și mixte, construite pentru vânzare.
  • Fiecare clădire: durată de viață estimată la 100 de ani.
  • Build21 are finanțare participativă, nu model clasic de dezvoltator.
  • Build21 are design biofilic: lumină, aer proaspăt, plante și apă.
  • Build21 are spații gândite pentru comunitate, nu doar locuire.
  • Primele proiecte: România urbană, în zone în dezvoltare.
  • Folosește principiile și infrastructura blockchain pentru a se finanța.

Cât de mult valorează o casă construită pentru oameni, nu doar pentru profit? Build21 propune o ruptură de la modelul clasic de dezvoltare imobiliară. 21 de proiecte finanțate diferit, construite diferit și gândite diferit. Și folosește principiile și infrastructura blockchain pentru a se finanța și a interacționa cu comunitățile Nu e vorba de lux, ci de durabilitate, de comunitate și de sănătate, spune compania.

Fiecare clădire are viață estimată de minimum 100 de ani. Fiecare proiect are spații comune care încurajează interacțiunea, design cu lumină naturală, aer curat și materiale durabile, mai transmite compania. Se schimbă miza jocului în imobiliarele din România?

Ce spune Adrian Vasilescu, CEO & cofondator, Build21, pentru Aleph Business?

Ce este, concret, Build21? Ce o diferențiază de un dezvoltator imobiliar clasic? De ce ați ales doar 21 de proiecte?

„Build21 este o companie de dezvoltări imobiliare, în primul rând, și este o companie care este centrată pe nevoile oamenilor. La Build21, noi creem spații care catalizează și întrețin calitatea vieții rezidenților. Când ne referim la calitatea vieții, ne referim, practic, la lumină naturală abundentă, ne referim la aer curat, pentru că, așa cum știm, în București, cel puțin asta este o problemă foarte mare și, de regulă, în capitalele europene și în centrele urbane devine din ce în ce mai mare această problemă. Bineînțeles, vorbim de izolare fonică, care, iar, este un aspect foarte important pentru calitatea somnului, cu impact direct asupra calității vieții. Vorbim despre durabilitatea clădirilor și așa mai departe.

Titlurile zilei

BET CREȘTE CU 2,4% ÎN 2025
CHISĂLIȚĂ E NOUL PREȘEDINTE ROMGAZ
BET CREȘTE CU 0,3% MARȚI
CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
LYFT CUMPĂRĂ FREE NOW pentru 175 mil. €
CE URMEAZĂ PENTRU 3DINBOX ÎN 2025?

Am ales 21 de proiecte pentru că este un număr realist. De proiecte este suficient astfel încât să putem spune că, la finalul carierei fondatorilor, carierei noastre, lăsăm în spate un portofoliu reper de dezvoltări care să servească drept bune practici și pentru alți dezvoltatori din piață. În fine, aș vrea să spun că caracterul inovator al business-ului vine din metoda lui de finanțare.

Avem o misiune foarte importantă și anume aceea de a pune pe masă investitorilor mici și mijlocii, să spunem în sectorul retail din România, cea mai bună opțiune de investiție în sectorul de imobiliare din România. Vrem să facem acest lucru pentru că sectorul de imobiliare din România este unul dintre sectoarele cele mai performante și în momentul de față accesul acestui tip de investitori la acest sector este extrem de oneros și dificil.

Totodată, părerea mea este că există o oportunitate foarte mare în acest sector de investitori pentru că depozitele din bănci pe care populația și acest tip de investitori îl dețin se ridică chiar până la 75 de miliarde de euro în creștere de la an la an. Deci consider că este o oportunitate bună de a lansa acest business acum”, spune el.

De ce ați ales această combinație de blockchain și imobiliare? De ce nu ați ales clasicul proces de construire și vânzare/închiriere, fără blockchain?

„Mă lovesc destul de des de această întrebare. În primul rând am știut de la început că noi vrem să descentralizăm accesul la investiții și odată cu descentralizarea accesului la investiții în imobiliare descentralizăm și puterea decizională. Din păcate metoda clasică de construire nu ne oferă instrumentele necesare pentru a reuși să facem acest lucru și folosind tehnologia blockchain putem crea un produs investițional extrem de granular care ne permite să atingem masa mare de investitori cu care vrem să lucrăm.

Metoda de finanțare e formată totuși din două componente. Pe de-o parte avem tehnologia blockchain, iar pe de altă parte, bineînțeles, pentru a facilita o investiție sigură, este nevoie de un cadru legal pe care împreună cu colegii de la Deloitte cu care colaborăm pe această parte am reușit să-l punem în aplicare și practic reușim să punem în piață acest produs investițional într-o formă absolut similară cu orice alt tip de produs investițional.

Aș închide răspunsul la această întrebare cu motivația din spate și anume faptul că dezvoltarea în imobiliare are un impact profund asupra felului în care orașele se dezvoltă și asupra oamenilor din orașe și atunci cred cu tărie că este important și este o direcție de viitor pe care ar trebui să urmeze orice companie să includă în cashflow și în sursa de finanțare oamenii”, adaugă el.