- Apartamentele s-au scumpit cu 13% în 2024.
- În martie 2025, prețurile sunt cu 4% mai mari față de finalul anului trecut.
- Chiriile la 2 camere au crescut cu 5–11% în marile orașe.
- IRCC scade la 5,55% din aprilie.
- Românii colaborează tot mai des cu agenți imobiliari.
- Chiriile câștigă tot mai mult teren în România.
- În ianuarie s-au vândut 30.800 de imobile în România.
2025 începe cu multe semne de întrebare pentru cei interesați de locuințe sau investiții imobiliare.
Mai cresc prețurile? Merită un credit acum? Se ieftinesc apartamentele?
Primele luni aduc deja răspunsuri. Imobiliare.ro și Imobiliare.ro Finance analizează piața. Care sunt tendințele acestui an?
Advertisment
Prețurile locuințelor și-ar putea încetini ritmul de creștere pe parcursul acestui an.
Segmentul închirierilor de locuințe are potențialul de a deveni tot mai atractiv. Investițiile în apartamente pot pierde teren în fața unor instrumente financiare.
IRCC urmează să scadă din aprilie, apoi își va menține cel mai probabil nivelul în jurul acestei valori până la finalul anului.Dobânzile fixe în scădere fac creditele ipotecare standard mai avantajoase ca Noua Casă.
Titlurile zilei
Ce spune Daniel Crainic, CMO, Imobiliare.ro, pentru Aleph Business?
„Să ne așteptăm la scăderi pe piața imobiliară, la scăderi de prețuri, nu cred că este realist. Dar ne așteptăm că în acest an prețurile să aibă o evoluție mai domoală, să nu vedem creșterile de anul trecut. La întrebarea dumneavoastră răspunde că este un an propice pentru achiziții, perioade ca acestea sunt foarte bune pentru oportunități. Dacă avem bani de avans, dacă pentru a lua un credit nu înseamnă că ne supraîndatorăm, că ne împobărăm prea tare, cred că trebuie să fim atenți în piață, să căutăm, să facem vizionări și să nu evităm să ofertăm acolo unde ne simțim confortabili să o facem. Pentru că perioade ca acestea sunt oportune pentru cei care vânează oportunități”, spune el.
Ce preferințe au românii când vine vorba de locuințe?
„Românii caută, preponderent, apartamente noi. Aș spune că două din trei căutari se îndreaptă spre această categorie. De asemenea contează foarte mult zona în care se află aceste apartamente. Dacă vorbim de București, proximitatea față de o stație de metrou. Dacă vorbim de celelalte orașe din țară, atunci cartierul este foarte important. Ce este în acel cartier? Unde este școala? Unde este biroul nostru? Sau de unde lucrăm, locul de muncă? Și apoi prețul”, afirmă Daniel Crainic.
Devine agentul imobiliar un „must” în 2025?
„Nu spune că devine un must, însă îmbucurător este faptul că agenții imobiliari, imaginea lor s-a îmbunătățit în piață. Astfel că trei din patru români sunt deschiși în a lucra cu un agent imobiliar. Asta nu înseamnă că trei din patru români chiar vor tranzacționa prin intermediul unui agent imobiliar. Însă vedeam că este o schimbare de mentalitate aici. Mai ales că există agenți imobiliari care lucrează în reprezentare, ceea ce presupune un comision zero din partea cumpărătorului”, încheie CMO-ul Imobiliare.ro.