• În România, în prima jumătate a anului 2024 s-au închiriat birouri moderne cu o suprafață totală de 205.853 mp.
  •  Cele mai multe companii care și-au ales birouri în București au provenit din sectorul de IT&C (29%).
  • Cele mai solicitate locații au fost cele din zonele de nord, Floreasca, Barbu Văcărescu și în centru.

În România, în prima jumătate a anului 2024 s-au închiriat birouri moderne cu o suprafață totală de 205.853 mp, într-o ușoară creștere cu 2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

București, Cluj-Napoca și Timișoara se află în topul orașelor din România în ceea ce privește închirierea de spații de birouri moderne, cu o predominanță a companiilor din domeniul IT, arată o analiză a companiei Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Sectorul IT domină piața

Cele mai multe companii care închiriază spații de birouri moderne provin din domeniul IT, 29%, urmat la mică distanţă de sectorul de învăţământ privat. Cel mai mare contract semnat în primele luni din 2024 a fost închirierea spaţiului de 10.000 mp, de către Genesis College, în Petrom City, pentru reconversia lor în spaţii de clasă şi facilităţi educaţionale.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Acest trend reflectă creșterea continuă a sectorului tehnologic în România și nevoia acestor companii de spații de lucru moderne și flexibile.

Cluj-Napoca e cel mai atractiv oraș din afara Capitalei

În Cluj-Napoca s-au tranzacţionat în primele 6 luni spaţii de birouri cu o suprafaţă de 28.770 mp. De cinci ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului. Saltul din 2024 se datorează în principal prelungirilor de contracte de închiriere.

La foarte mare distanţă ca volum, cu o suprafaţă totală de 4.898 mp închiriaţi în 2024, se află Timişoara, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

“Gradul de neocupare al spaţiilor de birouri a scăzut, atât în Bucureşti, la 13,4% (de la 14,9% la începutul anului, cât şi în Cluj-Napoca, la 11% (de la 13,8%), pe fondul lipsei livrărilor de spaţii noi. În perioada următoare, dezvoltatorii vor fi prudenţi, urmând a demara proiecte mari doar pe măsura semnării unor contracte de pre-închiriere”, spune Costin Nistor, Managing Director, la Fortim Trusted Advisors.