• În România, în prima jumătate a anului 2024 s-au închiriat birouri moderne cu o suprafață totală de 205.853 mp.
  •  Cele mai multe companii care și-au ales birouri în București au provenit din sectorul de IT&C (29%).
  • Cele mai solicitate locații au fost cele din zonele de nord, Floreasca, Barbu Văcărescu și în centru.

În România, în prima jumătate a anului 2024 s-au închiriat birouri moderne cu o suprafață totală de 205.853 mp, într-o ușoară creștere cu 2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

București, Cluj-Napoca și Timișoara se află în topul orașelor din România în ceea ce privește închirierea de spații de birouri moderne, cu o predominanță a companiilor din domeniul IT, arată o analiză a companiei Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Sectorul IT domină piața

Cele mai multe companii care închiriază spații de birouri moderne provin din domeniul IT, 29%, urmat la mică distanţă de sectorul de învăţământ privat. Cel mai mare contract semnat în primele luni din 2024 a fost închirierea spaţiului de 10.000 mp, de către Genesis College, în Petrom City, pentru reconversia lor în spaţii de clasă şi facilităţi educaţionale.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Acest trend reflectă creșterea continuă a sectorului tehnologic în România și nevoia acestor companii de spații de lucru moderne și flexibile.

Cluj-Napoca e cel mai atractiv oraș din afara Capitalei

În Cluj-Napoca s-au tranzacţionat în primele 6 luni spaţii de birouri cu o suprafaţă de 28.770 mp. De cinci ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului. Saltul din 2024 se datorează în principal prelungirilor de contracte de închiriere.

La foarte mare distanţă ca volum, cu o suprafaţă totală de 4.898 mp închiriaţi în 2024, se află Timişoara, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

“Gradul de neocupare al spaţiilor de birouri a scăzut, atât în Bucureşti, la 13,4% (de la 14,9% la începutul anului, cât şi în Cluj-Napoca, la 11% (de la 13,8%), pe fondul lipsei livrărilor de spaţii noi. În perioada următoare, dezvoltatorii vor fi prudenţi, urmând a demara proiecte mari doar pe măsura semnării unor contracte de pre-închiriere”, spune Costin Nistor, Managing Director, la Fortim Trusted Advisors.