• Prețurile sunt cu 10% mai ridicate față de 2023.
  • Apartamentele cu 3 camere sunt cele mai căutate proprietăți (51%).
  • București este orașul cu cele mai rapide tranzacții imobiliare.
  • Cluj este orașul cu cele mai mari prețuri pentru achiziții.

Anul 2024 aduce o creștere semnificativă a prețurilor pe piața imobiliară din România, iar apartamentele de vânzare sunt, în medie, cu 10% mai scumpe decât în 2023, conform raportului anual realizat de Storia. 

Preferințele românilor se schimbă în 2024, apartamentele cu trei camere devin cele mai căutate (51%) față de apartamentele cu două camere, care sunt preferate în 2023. În ceea ce privește dinamica tranzacțiilor, Bucureștiul este orașul în care proprietățile se vând cel mai rapid.

Storia lansează Rezumat de Storia, un raport anual care își propune să aducă mai multă transparență pe piața imobiliară, ce oferă informații despre cum evoluează prețurile, care sunt cele mai căutate proprietăți, care sunt orașele cu cele mai prietenoase sau cu cele mai ridicate prețuri, dar și multe alte date importante despre cum a arată anul 2024 pe piața imobiliară.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

„Deși câteva dintre tendințele observate în 2024 sunt similare cu cele din anul anterior, cum ar fi orașele cu cele mai rapide tranzacții sau cele mai ridicate prețuri, am fost încântați să vedem și câteva schimbări interesante. Un aspect surprinzător a fost faptul că oamenii au fost mult mai activi în căutările lor în luna ianuarie, în comparație cu anul 2023, când august a fost luna cu cea mai mare activitate. În 2024, interesul cumpărătorilor s-a îndreptat către apartamentele cu trei camere, care au devenit cele mai căutate, față de cele cu două camere, care au fost preferate în 2023. De asemenea, am remarcat o creștere semnificativă a implicării cumpărătorilor, reflectată în numărul crescut de contactări față de anul precedent. Pentru noi este important să urmărim îndeaproape aceste schimbări și să le oferim utilizatorilor noștri informațiile necesare pentru a înțelege cum evoluează piața. Sperăm ca acest raport să fie un instrument util pentru toți cei care doresc să fie mai bine pregătiți în procesul de achiziție imobiliară”, declară Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

Cum arată piața imobiliară în 2024?

În 2024, piața imobiliară din România înregistrează o creștere de 10% a prețurilor apartamentelor, comparativ cu anul anterior. Astfel, prețul mediu al unui apartament nou ajunge la 1.840 euro/m², cu o creștere de 10% față de 2023. De asemenea, apartamentele vechi înregistrează o valoare medie de 1.661 euro/m², ceea ce reprezintă o majorare de 11% față de anul trecut. În București, prețul mediu solicitat este de 1.904 euro/m² (+10% față de 2023), în timp ce în Cluj-Napoca un apartament se vinde, în medie, cu 2.737 euro/m² (+10%). Prețurile medii de achiziție cresc și în alte orașe mari din țară în 2024: Iași – 1.609 euro/m² (+11% față de 2023), Constanța – 1.747 euro/m² (+7%) și Timișoara – 1.621 euro/m² (+9%). Cele mai mari creșteri de preț au fost înregistrate în Arad și Sibiu (+19%).

Cluj-Napoca rămâne lider în topul celor mai scumpe proprietăți din România, cu un preț mediu de 2.737 euro/m² pentru apartamentele de vânzare. În contrast, Reșița se remarcă prin cele mai accesibile prețuri dintre reședințele de județ, cu un preț mediu de 795 euro/m² pentru apartamente și rămâne o opțiune atractivă pentru cumpărătorii care își doresc locuințe mai accesibile din punct de vedere financiar. Anul 2024 aduce și o creștere a contactărilor de pe platformă – interacțiunile dintre cumpărători și vânzători cresc cu 43%, ceea ce sugerează că românii continuă să exploreze activ piața imobiliară.

În 2024, preferințele cumpărătorilor se orientează către apartamentele cu trei camere, care se află în topul celor mai căutate proprietăți (51%). Luna ianuarie este perioada de vârf pentru căutările de locuințe, și înregistrează mai multe căutări pentru apartamentele de vânzare, spre deosebire de 2023, când luna august este perioada cu cel mai mare interes. În ceea ce privește viteza tranzacțiilor, Bucureștiul se menține ca lider și este orașul în care proprietățile se vând cel mai rapid, urmat de Iași, Brașov și Galați. În schimb, tranzacțiile se finalizează cel mai lent în Călărași, Brăila, Bistrița și Focșani.

Cea mai scumpă proprietate rezidențială vândută pe Storia în 2024 este un bloc cu 20 de apartamente din București, ce are un preț de cerere de 2.600.000 euro, echivalentul a 1.715 euro/m². Proprietatea include facilități precum parcare și subsol, are, de asemenea, două etaje și mansardă.  În același timp, cea mai scumpă proprietate vândută pe Storia în 2024 este un spațiu comercial, respectiv un centru logistic cu spații de birouri și hale din Mogoșoaia cu un preț de cerere de 12,5 milioane de euro. Cea mai vizualizată proprietate rezidențială de pe Storia în 2024 este un penthouse de 184 mp, dispus pe două nivele, cu două locuri de parcare și terase de 64 mp, cu o panoramă spectaculoasă în zona Zorilor din Cluj-Napoca. Prețul de cerere al acestei proprietăți este de 335.000 euro.