România poate deveni un jucător la fel de important pe piața energiei solare precum Germania sau Franța

România poate deveni un jucător important pe piața energiei solare. Un studiu al Solar Power Europe, arată că putem intra în aceeaşi ligă cu economii majore precum Germania, Franţa şi Polonia. Alături de Spania, Grecia şi Olanda, care sunt deja pe lista celor mai mari angajatori pe zona de energie solară, o surpriză ar putea fi prezenţa României în acest top 7.

În cel mai bun scenariu, numărul de joburi în această zonă sare de 50.000 în 2025. Potrivit grupului Monsson, cel mai puternic dezvoltator de proiecte de energie verde din România, la acest moment sunt în dezvoltare circa 38.000 MegaWați în proiecte verzi, eoliene şi solare, care au cel puţin un aviz obţinut.

Capacitatea este uriaşă raportată chiar la întregul sistem energetic local, de circa 20.000 de MegaWați, şi arată foarte clar că România este în pragul unui al doilea val de dezvoltare în domeniul energiei verzi.

Am discutat subiectul cu Daniel Pintilie, expert în energie.

„Într-adevăr, România are o șansă foarte mare să ajungă în fruntea țărilor dezvoltatoare de proiecte de energie regenerabilă. Istoria a arătat acest lucru încă din 2008-2010, când am început să dezvoltăm foarte multe astfel de proiecte. A urmat o pauză de câțiva ani și acum avem aceeași mare creștere ca acum 10-12 ani și toate semnele arată că ne îndreptăm în direcția potrivită.”, a declarat Daniel Pintilie, expert în energie.