Există panouri fotovoltaice care alimentează locuințe. Există însă și parcuri solare care pot să alimenteze orașe întregi. Cel mai mare parc solar, Tengger Desert, din China, are 43km pătrați cu panouri fotovoltaice și e capabil să producă 1.500 MW. Solar Star, în Statele Unite, are capacitatea de peste 580 MW. Sunt cele mai importante parcuri solare instalate în cele mai mari economii ale lumii. China și SUA conduc și topul statelor producătoare de energie regenerabilă. Cum stă România la capitolul energie verde?

Nu ne putem lăuda cu un loc în top, dar avem proiecte ambițioase. Primele zece proiecte eoliene şi solare ca dimensiune, avizate în ultimul an, cumulează o capacitate totală de aproape 1.720 MW, arată datele culese de ZF de pe site-ul Transelectrica. Toate aceste proiecte ar însemna investiții de circa 1,3 miliarde de euro.

De ce avem nevoie de ele, am discutat cu Daniel Pintilie, expert în energie.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

“Este un început bun pentru Români și mă aștept să fie o continuare la fel de bună. România a devenit extrem de atractivă, în special datorită noii ținte impuse de Comisia Europeană de a avea în total un coș de producție 30,07% de energie regenerabilă. Asta înseamnă că cei 1.700 MW pe care îi vedem acum pe site-ul Transelectrica sunt doar începutul, cum ziceam și lupta urmează de abia acum să înceapă cu adevărat.”, a declarat Daniel Pintilie, expert în energie.