În contextul în care se fac pași din ce în ce mai rapizi către eliminarea combustibililor fosili și trecerea la energie verde, compania Quaise Energy și-a propus cel mai ambițios proiect de energie regenerabilă. Vrea să foreze puțuri cu adâncimea de 19 kilometri pentru exploatarea unei resurse inepuizabile – căldura Pământului. La aceste adâncimi,
temperatura rocilor atinge 500 de grade Celsius.

“Vrem să ajungem într-un loc din litosferă unde incertitudinea geologică este mai scăzută. De fapt, e o permeabilitate mai scăzută, o integritate mai bună a rocilor și credem că putem face lucrurile diferit, putem folosi abordări care nu ar fi potrivite pentru forajele de petrol și gaze pentru aceste foraje geotermale.”, a declarat Carlos Araque – CEO Quaise Energy.

Principiul e simplu și e folosit de mai bine de 100 de ani de centralele geotermale. În puțurile forate se introduce apă, care e supraîncălzită iar aburii ies practic singuri la suprafață, cam la fel cum țâșnesc gheizerele. Singura limitare de până acum era de natură tehnologică.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Cel mai adânc puț forat până acum, la 12 kilometri, a avut nevoie de 20 de ani ca să ajungă la adâncimea planificată. Quaise Energy își propune să schimbe paradigma cu un sistem cu plasmă, care îi permite să ajungă la 20 de kilometri în doar 100 de zile.

CEO-ului Quaise Energy spune că un asemenea puț poate avea o durată de viață între 50 și 100 de ani iar transformarea puțului într-un vulcan fabricat de om este imposibilă, pentru că orice eventuală scurgere de lava s-ar solidifica rapid într-un puț cu diametrul atât de mic. Quaise Energy și-a propus să pună în funcțiune prima centrală de 100 de MegaWați în 2026.

“Am testat tehnologii termale și mecanice și, ca rezultat al acestor ani de cercetare, am descoperit că plasma este modalitatea de a fora mult mai repede și mai ieftin decât tehnologia de astăzi iar acum ne concentrăm pe exploatarea potențialului energie geotermale ascunse în prezent la mari adîncimi, în medii cu temperaturi și presiuni mari.”, a mai adăugat Carlos Araque – CEO Quaise Energy.