Scăderea forței de muncă în agricultură și necesarul din ce în ce mai mare de alimente la nivel global, ridică puternic piața roboților agricoli, ajunsă în 2021 la o valoare de 6.94 de miliarde de dolari, conform unui studiu Emergen Research.
Advertisment
“Modul în care facem agricultură astăzi este foarte expus volatilității vremii, volatilitatea frontierelor închise, cu lipsa de acces la forța de muncă și, în același timp, facem agricultură în mod nesustenabil. În cursul vieții mele, 33% din terenurile arabile au fost pierdute. Avem o viziune despre introducerea roboticii și inteligenței artificiale, care vor permite ca lumea să aibă o producție alimentară viabilă pentru viitor.”, a declarat Josh Lessing – CEO Root A.I.
Deocamdată principalele motive care țin în loc dezvoltarea acestei piețe sunt costul ridicat al echipamentelor robotizate și lipsa personalului calificat să le opereze. Însă, odată cu avansul tehnologiei, Emergen Research estimează că în 2030, piața roboților agricoli va valora 99,3 miliarde de dolari.
Titlurile zilei
“Robotizarea va face agricultura competitivă, dar aș asocia utilajul, mașina, cu inteligența artificială, pentru că acestea sunt un tot și vom ajunge la ceea ce se numește agricultură augmentată.”, a povestit Jean-Yves Morice, director Cerfrance Mayenne-Sarthe.
Propunerile companiilor de agro-robotică merg de la roboți care supraveghează culturile, la roboți care pregătesc și cultivă pământul și chiar roboți care culeg fructele din livezi.
“E bine să rețineți că robotul este foarte ușor, are 15-20 de kilograme. Are un sistem de roți cu spițe, cu care poate păși pe deasupra recoltelor. Această unealtă poate trece prin recolte în fiecare săptămână și poate evidenția unde și când apar dăunătorii sau bolile și poți vedea cum se dezvoltă culturile.”, a povestit William Guitton, co-fondator Meropy.
“Robotti de la Agrointelli poate fi folosit în 3 etape. Poate fi folosit la prășirea plantelor, pentru săparea găurilor pentru noile plante iar în final, poate chiar secera plantele. E o mașină foarte compactă ctilizări multiple.
Este o muncă relativ simplă, care poate fi făcută cu ușurință de un robot. Marele avantaj este că scutește munca oamenilor. De asta roboții au luat avânt, ca să rezolve problema crizei forței de muncă, dar și să suplinească oamenii care pot fi folosiți mai eficient în alte locuri.”, a declarat Luuk Banken, Seller Smart Farming, Abemec BV.
“Primul avantaj este că poți culege merele fără să le deteriorezi și fără să deteriorezi copacii. E genul de activitate care nu putea fi automatizată până acum pentru că, folosind sisteme mecanice, deteriorau foarte mult fructele. Noi folosim vidul într-un mod unic, să culegem merele din copaci și să le ducem într-un container nevătămate.”, a povestit Dan Steer, co-fondator Abundant Robotics.