Soarele este sursa supremă de energie. În fiecare oră, primim de la soare mai multă energie decât consumă Pământul într-un an. Iar o echipă de cercetători de la Universitatea Lund din Suedia au dezvoltat o tehnologie care poate transforma dioxidul de carbon în combustibil sau alte materiale chimice utile, folosind energia solară.

Folosind un material organic care absoarbe foarte eficient lumina solară, au transformat dioxidul de carbon în monoxid de carbon, fără să fie nevoie de energie suplimentară. E un pas important către producerea combustibililor fără emisii de carbon.

“Ne-am bazat în cea mai mare parte pe combustibili fosili ca să alimentăm economia și să dezvoltăm tehnologii. Acum, când industriile și oamenii își dau seama că CO2 e un gaz periculos, cu efect de seră, trebuie să gasim o metodă să închidem cercul emisiilor industriale și să transformăm acele emisii în altceva și să avem o abordare economică circulară cu privire la managementul carbonului. Dacă vom face asta, vom vedea poate o reducere a celor mai nocive efecte ale schimbărilor climatice.”, a declarat Jason Salfi, CEO Dimensional Energy.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Start-up-ul Dimensional Energy este printre cele care pot beneficia de noua descoperire a suedezilor. Compania lucrează deja la dezvoltarea unei tehnologii de fotosinteză artificială, însă în primele faze au produs combustibil de aviație care costă 15 dolari pe litru, prea scump pentru a concura cu combustibilul fosil. În următoarele etape, prețul a scăzut la 7 dolari pe litru, dar ambițiile lor sunt mult mai mari.

Ne vedem, foarte repede, ajungând la 1.500 de litri pe zi, la prețul de 1$ litrul și apoi la 3.800 de litri pe zi, la prețul de 42 de cenți pe litru. Așa că putem foarte repede decarboniza o întreagă industrie.”, a adăugat Jason Salfi, CEO Dimensional Energy.

“Există metode de a face transport și fără petrol. Și le dezvoltăm din ce în ce mai mult din anii ’90. Pe atunci, mașinile pe baterii erau doar un mic punct în ochii oamenilor. Iar acum vorbim despre crearea combustibilului de avion din dioxid de carbon. Am dezvoltat această tehnologie și în scurt timp o vom prezenta lumii întregi.”, a povestit Brad Brennan, vicepreședinte Dimensional Energy.

În prezent, industria aviatică este responsabilă pentru 2% din cantitatea totală de emisii din întreaga lume, iar tehnologia de fotosinteză artificială poate face această industrie neutră din punct de vedere al emisiilor, poate chiar transforma dioxidul de carbon în alte produse, ca plastic sau alte tipuri de combustibil.

“Ce trebuie să faci este să aplici aceeași logică folosită pentru accelerarea și scalarea economiei în ultimul secol, pentru o formă de producție a energiei regenerabile. Nu doar să te duci spre o nișă, în care vei vinde combustibil sustenabil ca produs premium. Dacă putem crea combustibil la același cost cu cel fosil, va fi cea mai mare industrie care se va dezvolta într-o perioadă de timp atât de scurtă.”, a mai povestit Jason Salfi, CEO Dimensional Energy.