Compania elvețină Climeworks AG urmează să înceapă miercuri construcția celei mai mari fabrici de captare a dioxidului de carbon din lume, scrie Reuters. Dioxidul de carbon va fi aspirat din aer pentru a fi depozitat ulterior în subteran, a anunțat compania.

Climeworks AG a declarat că a doua sa fabrică de captare directă a aerului la scară largă va fi construită în Islanda în următoarele 24 de luni și va avea capacitatea de a aspira din aer 36.000 de tone de CO2 pe an.

Anul trecut, la nivel mondial au fost identificate 36 de miliarde de tone de emisii de CO2. În ciuda numărului emisiilor, capacitatea de absorbție a noii fabrici reprezintă un salt tehnologic important în viziunea oamenilor de știință.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Noua fabrică, numită „Mammoth”, va conține aproximativ 80 de blocuri de ventilatoare și filtre care aspiră aerul din care extrag mai apoi CO2. Dioxidul de carbon va fi amestecat cu apă și injectectat în subteran de unde o reacție chimică îl va transforma în rocă. Procesul va fi alimentat de o centrală de energie geotermală din apropiere, scrie Reuters.

Directorul executiv al companiei, Christoph Gebald, a declarat că, odată cu lansarea acestei fabrici, Climeworks intenționează să construiască o instalație mult mai mare, care captează aproximativ jumătate de milion de tone de CO2 pe an. De asemenea, compania ia în calcul deschiderea mai multor fabrici de acest tip în următorii ani.

În prezent, există 18 instalații de captare directă a aerului în lume, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Compania americană de petrol Occidental intenționează, de asemenea, să lanseze o instalație la de acest tip, la sfârșitul anului 2024, proiectată pentru a colecta 1 milion de tone de CO2 pe an.

Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al ONU a declarat că aceste tehnologii vor fi necesare pentru a elimina CO2 pe scară largă în următoarele decenii, pentru a limita încălzirea globală la 1,5 C și pentru a evita efectele climatice severe, scrie Reuters.