• UE și Mercosur finalizează acordul de liber-schimb upă 25 de ani de negocieri.
  • Acordul va acoperi 780 de milioane de persoane și va elimina tarife pentru 91% din exporturile UE și 92% din exporturile Mercosur.
  • Acordul echilibrează comerțul și standardele de mediu, și consolidează relațiile economice și culturale dintre cele două blocuri.

Uniunea Europeană finalizează negocierile cu statele din grupul Mercosur pentru un Acord de liber-schimb, afirmă Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, scrie Financial Time.

Acordul va acoperi 780 de milioane de persoane în ambele zone.

”Am finalizat negocierile pentru Acordul UE-Mercosur. Marchează începutul unui nou capitol. Acum, aștept să discut cu țările membre UE. Acest acord va fi în beneficiul oamenilor și al companiilor. Astăzi este o zi istorică și vreau să încep prin a le mulțumi principalilor negociatori pentru dedicare și determinare. Au lucrat mulți ani pentru un acord ambițios și echilibrat. Și au reușit. Legăturile dintre Europa și țările Mercosur sunt unele dintre cele mai puternice din lume. Sunt ancorate în încredere, îmbogățite de o moștenire comună, se bazează pe secole de creștere economică și deprindere de cunoștințe în comun”,anunță Ursula von der Leyen, la summitul din Uruguay.

Acordul încheie 25 de ani de negocieri care au fost marcate de o opoziție acerbă din partea Franței, a agricultorilor și a grupurilor de mediu din întreaga Uniune.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

Acordul a fost anunțat alături de liderul Argentinei, Javier Milei, președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, președintele Paraguayului, Santiago Peña, și președintele Uruguayului, Luis Lacalle Pou.

Negocierile au durat 25 de ani

Începute în 1999, negocierile pentru acordul UE-Mercosur au condus la un prim „acord politic” în 2019. Cu toate acestea, ratificarea acestuia de către statele membre a fost amânată din cauza nemulțumirii pe scară largă a agricultorilor și a preocupărilor continue cu privire la discrepanțele dintre standardele de mediu ale UE și cele ale blocului sud-american.

Acordul este menit să creeze una dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume, cu eliminarea tarifelor pentru principalele industrii exportatoare ale UE, cum ar fi automobilele, utilajele, produsele chimice și farmaceutice.

În total, acordul va elimina taxele de import pentru 91% din exporturile UE către țările Mercosur, precum și pentru 92% din exporturile Mercosur către UE, conform datelor Comisiei.

În sectorul agroalimentar, acordul va elimina treptat 93% din tarifele la exporturile UE către țările Mercosur, inclusiv la vin, băuturi spirtoase, ulei de măsline și conserve de piersici.