• Trump anunță tarif de 25% pe maşinile şi camioanele uşoare importate de SUA.
  • Tarifele sunt per­ma­nente şi intră în vigoare în 2 aprilie.
  • Circa 50% din mașinile cumpărate de americani sunt din import.
  • Von der Leyen spune că va evalua tarifele.
  • Țara cea mai afectată de tarife este Germania.
  • Le Figaro: SUA reprezintă cea mai mare piaţă de export de automobile.
  • Slovacia, Italia şi Suedia ocupă următoarele poziţii.
  • Canada spune că noile tarife americane sunt un „atac direct“.
  • Hyundai și Kia ar putea plăti 40% din profitul operațional.
  • În 2023, uzina din China produce și exportă cele mai multe mașini Tesla.
  • Musk avertizează că Tesla ar putea avea de suferit din cauza tarifelor.
  • Musk: efectul asupra costurilor nu este neglijabil.
  • Ferrari anunță creșteri de preț cu până la 10%.
  • Condițiile de vânzare rămân neschimbate înainte de această dată.

Trump anunță că Statele Unite vor percepe un tarif de 25% pentru toate mașinile care nu sunt fabricate în țară. Noile taxe de import intră în vigoare în 2 aprilie, aceeași zi în care intră în vigoare așa-numitele „tarife reciproce” pentru fiecare țară în parte, în funcție de relațiile lor comerciale cu SUA. Aproximativ 40% din toate mașinile noi vândute în SUA sunt importate, așa că acest tarif este o afacere mare.

Casa Albă estimează că vor fi colectate taxe anuale de 100 de miliarde de dolari. Dacă tariful de 25% rămâne în vigoare pentru o perioadă lungă de timp, producătorii auto se vor lupta să se adapteze rapid, ceea ce duce la o scădere semnificativă a profiturilor. Iar tariful este unul permanent, anunță Trump.
Ursula von der Leyen vine cu răspuns. Spune că regretă decizia SUA și că împreună cu cele 27 de state membre, vor proteja lucrătorii, întreprinderile și consumatorii din Uniunea Europeană.

Ce spune Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale, pentru Aleph Business?

Trump spune că acest nou tarif va fi permanent. Dacă tariful de 25% rămâne în vigoare, cel puțin pentru o perioadă lungă de timp, ce se întâmplă cu producatorii auto? Cum se adapteaza, care sunt soluțiile lor să minimalizeze scăderea profiturilor? Deoarece, teoretic, localizarea supply chain-ului și asamblarea finală în SUA reduce impactul potențial al tarifelor

„Și doar singurul producător pentru care tot ceea ce produce este american este Tesla, dar are doar vreo 4% din tot expozeul vostru excelent de mai devreme, atunci înseamnă că, pentru americanul, de rând te poți aștepta ca prețul să crească la toate, cu excepția Tesla, pentru porțiunea, cum spuneați mai devreme, care nu este fabricată în America.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

Decizia de a face, ați văzut ce complicate sunt procentele acestea și în principal Canada și Mexic, când au luat-o mari producători, la fel ca și Volkswagen, care are și ea, și Porsche, și BMW, cred că au toți, și în Mexic, sunt decizii strategice de forță de muncă, de localizare, de avantaj competitiv și comparativ, sunt decizii de fines, mai ales într-o industrie care este puternic, tamponată, știm de către cine? De marele producător asiatic, care produce și mult mai ieftin, evident, cu subvenții foarte parșive din partea statului și care excelează chiar și la industria, ați văzut, la industria de mașini electrice.

Deci oricum într-o industrie care se recalibrează, merge spre electric, nici nu-și mai găsește tempo-ul, o economie generală cu creștere economică insuficientă. Și ce face consumatorul când nu are creștere economică și incertitudine economică? Reduce de la cheltuielile discreționare”, spune Mitroi.

„Care e prima mare cheltuială discreționare? Este mașina, da? Poți să mai amâni, chiar dacă ești american sau german, și amâni. Mai pui un an la acești… pentru american este cam șapte ani, pentru neamț este ceva mai puțin, la care schimbă, în medie, mașina.

Americanul respectiv neamțul. Deci, în concluzie, nu uitați că, și asta mă surprinde, și speram să nu mă întrebați, că nu mi-e foarte clar de ce fectează, în principiu, și, de exemplu, producătorii asiatici, se plâng și ei de toată drama care va urma. Pentru că, la momentul ăsta, m-ați întrebat de cele 25% impuse pentru taxele europene.

Nu uitați că Europa, cred că, ea (n.r. Europa) în jur de 802 mil. (n.r. de dolari) exportă, din care, pe an, către America, anul trecut, America ceva mai puțin, 620 (n.r. de dolari), vreo 4% din PIB-ul general al Uniunii Europene merge către America, doar vreo 2%, evident, dintr-un PIB mult mai mare, 29.000 de miliarde $, adică vreo 2% sunt cele 600 de miliarde.

Deci, Americii nu-i prea pasă prea mult de mașinile europene, mai ales că are competiția de care vă spuneam mai devreme, și există, se numește în comerțul internațional, retorsiune, adică și ceilalți… E singura decizie care e minamente politică.

Mai sunt cele de politici fiscale și economice, care, chiar dacă sunt politice și monetare, depind totuși și de alte considerente. Aici e o decizie guvernamental-executivă, în care, cred că, mesajul este important, de fapt. Haideți să vedem ce vrea să spună Trump acolo. „Make America great again!””, adaugă el.

„Manufactura americană, să o ridici din nou în intensitate și în importanță, este marele aspect care încearcă să scoată din mână administrația americană. Pe mine altceva mă surprinde, și dacă mă mai lăsați două minute să vă spun.

Nu uitați că Hyundai a anunțat ieri, Hyundai Mega, marea investiție străină directă pe care o va face. Asta e în continuarea lui TSMC, care a anunțat acum vreo lună de zile. Marele producător de plăci, sau cel care ajută la plăci, vestitele plăci de bază absolut necesare, din spatele succesului fenomenal al Nvidia. A anunțat și el o investiție directă în America.

Deci, unde s-a mai pomenit? Cine se aștepta la investiții străine directe în America? Mai ales al capitalului asiatic, care și-a găsit acum interes și loc acolo. Nu mai vorbim de succesul pe canalul Panama, în care BlackRock de data asta, capitalul american, a dizlocat chinezii din ambele părți ale canalului.

Nu uitați de interesul pentru Groenlanda și pentru Canada, pe care executivul american acum vedeți că tulbură cu șurubelița toată construcția motorului tranzacțiilor comerciale internaționale. America și Uniunea Europeană schimbă cam 25% din comerțul global. Este mult! Și dacă vine și retorsiunea, deși, discursul european este mai timid, și este în tonul acela tipic european, „ne pare rău”, nu este de tip Skandenberg, cum este cel american. „Vă arăt eu, voi faceți, noi facem!” Pe de altă parte, are dreptate și Trump. Era 2,5%, cred că era tariful pentru mașinile europene exportate în America. Concluzia”, continuă.

„Și noi o să suferim de aici, pentru că noi suntem în avalul, în muntele producătorilor auto, care exportă și ei mai încolo. Dacă până și China se plânge de impactul general, dacă până și Tesla, care operează 4-5% din piața locală, înseamnă că este foarte serios ce se întâmplă. Și acest skandenberg politic în care am intrat nu mai este de joacă, pentru că asta este o reminesciență din anii ’70.

Aceste bătălii nu aduc decât rău pentru economia globală. Evident că, ați spus mai devreme, este un protecționism. Este o măsură de protecție, mai ales a unor industrii. Dar și America exportă, mai ales produse cu valoare adăugată, care, când ajung în Europa sunt capsate cu ce? Cu TVA. Corect? Și atunci nu are, nu știu, este un divorț din ăsta comercial, care nu prea are ieșire.

Cine clipește primul? Pe asamblu, este o nouă lovitură dată creșterii economice, dată globalizării comerțului, presiunea pe monede, inflație. Ați văzut că banca centrală, băncile centrale s-au oprit din scăderea de dobânzi. Deci, un asamblu complicat și care are consecințe, mai ales în scăderea economică și creșterea deficitelor și a costurilor de finanțare”, conchide Mitroi.